Mattis kritizirao ‘lažna’ izvješća o Trumpovu zahtjevu za povećanjem nuklearnog arsenala

EPA/ERIK S. LESSER

Američki ministar obrane Jim Mattis u srijedu je kritizirao po njegovim riječima “apsolutno lažna” medijska izvješća u kojima se tvrdi da je predsjednik Donald Trump tražio povećanje američkog nuklearnog arsenala.

“Ta vrsta pogrešnog izvještavanja je neodgovorna”, rekao je u pisanoj izjavi Mattis.

Mreža NBC objavila je u srijedu, pozivajući se na trojicu dužnosnika koji su bili na sastanku, da je Trump zatražio dramatično povećanje nuklearnog arsenala SAD-a kada je u srpnju razgovarao sa savjetnicima za nacionalnu sigurnost.

Sam predsjednik Trump takva je izvješća već opovrgnuo i dao naslutiti da će možda tražiti oduzimanje licenci mreži NBC i ostalim nacionalnim televizijama pošto su prenijele da ga je državni tajnik Rex Tillerson nazvao “debilom” u razgovoru o američkom nuklearnom arsenalu.

Navodni Trumpovi komentari dogodili su se u vrijeme rastućih napetosti sa Sjevernom Korejom i iščekivanja njegove odluke o mogućem izlasku iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom.

Predsjednik je to navodno rekao kada mu je pokazana karta po kojoj su američke zalihe nuklearnog oružja pale s 32.000 nuklearnih glava koliko ih je bilo na vrhuncu 60-tih godina 20. stoljeća. Trump je rekao da ponovno želi imati te količine, prenosi NBC.

SAD trenutno posjeduje oko 4000 nuklearnih glava, pokazuju podaci Federacije američkih znanstvenika.

Komentiraj