Martina Vlašić Iljkić upozorila: “Od nove godine 7503 osobe s invaliditetom bez osobnih asistenata”

SDP-ova zastupnica Martina Vlašić Iljkić upozorila je u srijedu kako od Nove godine 7503 osobe s invaliditetom ostaje bez osobnih asistenata te da Zakon o osobnim asistentima nije poslan u javno savjetovanje, a da ministarstvo opet nije osiguralo prijelazno razdoblje za njihovo financiranje.

“Tražimo sustavno financiranje osobne asistencije. Ne putem udruga i projektnih aktivnosti jer neke od osoba s invaliditetom ne žele biti članovi udruga niti su im one dostupne u njihovoj sredini”, rekla je Vlašić Iljkić uime Kluba SDP-a tijekom slobodnih govora u Hrvatskom saboru.

Smatra da je sustavno financiranje osobne asistencije jedini način kako bi to bilo osigurano svim osobama s invaliditetom i da ne bi došlo do prekida kontinuiteta usluga osobnih asistenata.

Vlašić Iljkić navela je da, po podacima Registra osoba s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u našoj zemlji živi 612.212 osoba s invaliditetom. Uslugu osobnog asistenta, tumača znakovnog jezika te videćih pratitelja mogu ostvariti osobe s najtežim invaliditetom starije od 18 godina i s utvrđenim IV. i potencijalno III. stupnjem oštećenja funkcionalnih sposobnosti.

Plaća osobnih asistenata za četiri sata iznosi 2100 kuna i taj se iznos nije mijenjao od 2006. godine kada je uvedena osobna asistencija, a 4200 kuna za rad od osam sati primaju videći pratitelji, rekla je.

Vlašić Iljkić kaže da zakon o inkluzivnom dodatku nije “ni u obrisima”, a ocijenivši da je ministarstvo “još jednom pokazalo kako je lako obmanjivati javnost stalnim produljivanjem donošenja zakonskih propisa”, apelirala je da se donese zakone o osobnim asistentima i inkluzivnom dodatku.

Pavliček: Pupovac u Dunav bacio vijenac kolovođama velikosrpske agresije u Vukovaru

Navevši kako18. studenoga na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Koloni sjećanja u Vukovaru nije bilo nikoga od predstavnika srpske zajednice, Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista) rekao je da je dan prije SDSS-ov Milorad Pupovac bacio vijenac  u Dunav za, kako je rekao, umrle i poginule u Domovinskom ratu pripadnike srpske zajednice. “Kome to Milorad Pupovac 17. 11. u mjestu najvećeg stradanja hrvatskog naroda u novijoj hrvatskoj povijesti baca vijenac?. Baca onima koji su bili kolovođe velikosrpske agresije u Vukovaru, koji su de jure bili civili a de facto naoružavali svoje susjede i prijatelje kako bi dizali velikosrpsku pobunu protiv Hrvatske”, kazao je.

Pavliček je upozorio i da se na najvećem mjestu hrvatske tragedije dozvoljava da se onima koji su bili za stvaranje velike Srbije polaže vijenac i klanja im se.

Ivanović: Projekt Slavonija, Baranja i Srijem jedan od najboljih poteza vlade

HDZ-ov Goran Ivanović izrazio je zadovoljstvo Projektom Slavonija, Baranja i Srijem koji je za njega Slavonca, kako je rekao, bio jedan od najboljih poteza Vlade u ovih šest godina mandata.

Naveo je da je Brodsko-posavska županija ukupno prijavila 3979 projekata ukupne vrijednosti 2,20 milijardi kuna a do sada je plaćeno 1,670 milijardi kuna, Osječko-baranjska županija je prijavila 9579 projekata, ugovoreno je 7,31 milijardu kuna a plaćeno 4,97 milijardi kuna.

Također, Požeško-slavonska županija ugovorila je 3900 projekata ugovorne vrijednosti 1,670 milijardi kuna a plaćeno je 1,20 milijardi kuna, Virovitičko-podravska županija prijavila je 5967 projekata, ugovorila dvije milijarde kuna a plaćeno je 1,6 milijardi kuna. Vukovarsko-srijemska županija prijavila je 9538 projekata ugovorne vrijednosti 4,2 milijarde kuna a plaćeno je 2,9 milijardi kuna.

To su novci koji su došli u jedinice lokalne i područne samouprave i ostavili su trag na tom području, istaknuo je Ivanović.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner