Martina Navratilova slavi 65. rođendan, prije tri godine izazvala je bijes transrodne zajednice

Bivša tenisačica ‘broj 1’ Martina Navratilova rođena je 18. listopada 1956. godine. U svojoj karijeri osvojila je 18 pojedinačnih Grand Slam naslova i još 41 Grand Slam naslov u parovima. Turnir u Wimbledonu osvojila je čak 9 puta.

Prije par godina je ta legendarna češka tenisačica i jedna od najboljih igračica svih vremena, izazvala dosta polemika jednim komentarom na Twitteru. Uključila se u raspravu o transrodnim osobama u sportu, odnosno, imaju li prednost pred drugima.

“To ne može biti ispravno. Ne možeš se samo proglasiti ženom pa se natjecati u ženskoj konkurenciji. Moraju postojati neki standardi. Imati pe*is i natjecati se kao žena u tenisu nije taj standard. Radi se o pravednosti, nema pravog načina da to bude pravedno”, napisala je Martina Navratilova na Twitteru.

Izazvalo je to bijes transrodne zajednice, a među prvima je Čehinji odgovorila Rachel McKinnon, kanadska biciklistica i aktivistica za prava transrodnih osoba, koja se rodila kao muško, promijenila je spol i baš u to vrijeme pobijedila na biciklističkoj utrci.

“Sport se ne igra genitalijama, kako su točno povezani pe*is i tenis? Shvaćaš li, Martina, da sam ja transrodna osoba i svjetska prvakinja? Ako pričaš da se žene koje su promijenile spol ne bi trebale natjecati u ženskoj konkurenciji? To je stav protiv transrodnih osoba”, napisala joj je Kanađanka i zahtijevala da se Navratilova ispriča.

“Žao mi je ako se moj komentar mogao protumačiti kao da sam protiv transrodnih osoba, nisam mislila ništa loše. Morat ću se bolje educirati o ovoj temi, dotad ću šutjeti”, odgovorila je Martina Navratilova, koja je 1981. godine otkrila da je lezbijka, a još je i dalje aktivistica u kampanjama LGBT organizacija.

Komentiraj