Markt: “HCK spremno dočekuje buduće razdoblje, prikupljeno 75 milijuna kuna donacija”

Izvršni predsjednik Crvenog križa Robert Markt osvrnuo se na aktualnu situaciju s terena, prikupljenim donacijama i logističkoj potpori HCK-a.

Naglasio je kako donacije pristižu iz dana u dan od građana i tvrtki, te da naredni period dočekuju spremni.

Markt kaže da je Crveni križ od potresa do sad prikupio 44 milijuna kuna te robe u vrijednosti 35 milijuna kuna za donacije građanima. Ističe da su u zadnjim fazama pripreme aplikacije za provjeru kriterija tko ima pravo dobiti pomoć.

U razgovoru za Dnevnik Nove TV, Markt je otkrio da je danas bio sastanak sa Međunarodnim Crvenim križem u Ženevi na kojem je dogovorena pomoć u financijama, opremi, ali i specijalnim timovima. Dodaje kako se na sastanku potvrdio ugled hrvatskog Crvenog križa te će u Hrvatsku doći međunarodni timovi koji će nuditi psihosocijalnu pomoć.

“Mi ćemo učiti od njih i oni od nas”, kazao je te istaknuo kako će prikupljeni novac od donacija isključivo distribuirati građanima, a financiranje Crvenog križa je vezano za međunarodne izvore.

Pomoć potresom pogođenim područjima i dalje stiže. Prikuplja se u skladištu na zagrebačkom Velesajmu te prema potrebi distribuira dalje.

 

“Spremni smo za dolazeći period”, kazao je te dodao: “Zabilježeno je 70.000 pojedinačnih uplata, javljaju se tvrtke… I dalje ćemo pomagati”, zaključio je.

Komentiraj