Markotić: “Po prvi put u jednoj godini imamo čak 58 različitih cjepiva u kliničkoj studiji”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić u ponedjeljak je gostovala na HRT-u, gdje je komentirala stanje s koronavirusom, pogotovo u potresom pogođenim mjestima te cijepljenje protiv te bolesti.

Za Sisačko-moslavačku županiju kaže da postoji povećana opasnost od većeg broja inficiranih te dodaje da je u toj županiji baš uoči potresa bila uzlazna krivulja. Napominje da je jako važno da se stanovništvo tog područja cijepi.

Markotić je rekla kako već dva tjedna postoji značajna tendencija pada, ali da blagdanske dane dijelom treba uzeti s rezervom s obzirom na broj testiranih. “Oni koji su bolesni definitivno dolaze, problem je da je moguće manje asimptomatskih detektirano”, kazala je ravnateljica Zarazne.

Dodala je da gotovo tjedan dana vidimo važnu i značajnu tendenciju u padu broja hospitaliziranih i onih na respiratorima, što je dobro i za zdravstveni sustav koji je, poručila je, bio dosta prenapregnut posljednjih tjedana.

“U jednom trenutku smo se, nažalost, bili upisali među one koji imaju najveći broj inficiranih i hospitaliziranih u postotcima, međutim, takva situacija se događala više-manje u većini zemalja u Europi, a i u svijetu”, rekla je Markotić dodjući da je Hrvatska, na sreću, dobila jedan predah.

Stanje na Zaraznoj, kaže, malo je bolje. “Malo smo prodisali, manje je popunjenost, a manji je i broj ljudi na respiratorima. Međutim, definitivno se ne smijemo opustiti. Ovo je jedna pauza koju smo dobili, vrlo vrijedna, ali predstoji još negdje do polovice trećeg mjeseca i cijeli niz hladnih dana i boravak u zatvorenim prostorima. Moramo i dalje biti oprezni, odgovorni i zaštititi se, sad bi doista bilo bespotrebno izlagati se. Stiže i cjepivo, pa kad se uspijemo cijepiti i zaštititi, očekujemo da ćemo imati malo više relaksacije”, naglasila je.

Istaknula je da se dogodilo nešto što se nije dogodilo nikad u povijesti otkad je cijepljenja – u jednoj godini čak 58 različitih cjepiva ušlo je u kliničku studiju. “Bilo bi još puno bolje da ih ima još više, ali, nažalost, tržište je ogromno, potrebe su ogromne”, objasnila je.

Između ostalog je objasnila i kako su Pfizerovo i Modernino cjepivo kompletno nove tehnologije koje se razvijaju već desetak godina za druga cjepiva – na primjer, protiv ebole – ali nisu mogla imati širu primjenu jer se radi o takozvanim orfanskim bolestima, koje se javljaju puno rjeđe, pa se velikim farmaceutskim kompanijama ne isplate.

Čini se, rekla je Markotić, da su cjepiva zasad sigurna, a prve analize govore i da su vrlo učinkovita. “Čini se da nekakvih značajnijih akutnih nuspojava, dakle, onih koje će se pojaviti odmah iza cijepljenja, osim nekih alergija, nema. Bitno je pratiti da ne bi kasnije bilo nekih značajnijih nuspojava, ali čini se za sada da vjerojatno neće biti”, dodala je.

Komentiraj