MARKOTIĆ: “Građani su previše opušteni, moguće oštrije mjere”

Predizborna kampanja pala je u drugi plan nakon porasta broja oboljelih od koronavirusa, a ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Alemka Markotić, komentirala je porast novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj.

“Više me ništa oko koronavirusa ne može iznenaditi. Bili bismo sretni da su bili brojevi kakvi su bili zadnjih mjesec dana, od nula do dva. Mislim da je ovo popuštanje mjera na sve strane, ne samo kod nas nego i u drugim zemljama, dovelo do opuštanja i mogućnosti da se virus ponovno intenzivnije širi”, rekla je Markotić za Dnevnik Nove TV

Ovo je rezultat opuštanja

S popuštanjem mjera građani su počeli imati i neki novi-stari život, kaže Markotić i dodaje da smatra kako su se “svi malo previše opustili”.

Drži li se pod kontrolom?

“Mislim da zasad možemo, kliničari su spremni, dijagnostika radi, kapaciteti su povećani, epidemiolozi rade odgovorno i brzo. Na svima je nama, kada nismo zdravstveno osoblje, a i na cjelokupnoj populaciji da se drže mjera”, rekla je.

Oštrije mjere po potrebi

Mjere za građane, kad je riječ o zaštitnim maskama, pooštravati će se ako se za to pokaže potreba, istaknula je Markotić.

O pooštravanju epidemiološkim mjera u Hrvatskoj i na granici, Markotić kaže da bi se potreba za tim pojavila kad bi broj novozaraženih nastavio rasti na više područja i kad bi bila jača lokalna distribucija virusa.

Ipak, Markotić kaže da se o tome brinu epidemiolozi, dok je njezin zadatak osigurati najbolje uvjete liječenja za pacijente.

Komentiraj