Marko Jurič optužen zbog govora mržnje u televizijskoj emisiji

Autor:

06.01.2017., Zagreb - Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit odrzali su javni obred Veliko posvecivanje vode povodom blagdana Bogojavljanja, prvo javno nastupanje Hrvatske pravoslavna crkve u centru Zagreba kod spomenika Petru Preradovicu. 
Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv novinara Marka Juriča u kojoj za njega traže uvjetnu kaznu tvrdeći da je putem svoje televizijske emisije javno poticao na mržnju prema srpskoj manjini i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Zbog odjave dviju emisija “Markov trg”, prikazanih u produkciji Juričeve tvrtke na televiziji Z1 u siječnju 2016. Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu za njega je zatražilo godinu dana uvjetnog zatvora, u koji neće ići ako u tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Osim toga tužiteljstvo za tvrtku Plava produkcija, čiji je Jurič direktor, traži novčanu kaznu od 30.000 kuna.

Sporne emisije “Markovog trga” iz siječnja 2016. široj su javnosti postale poznati kada je Vijeće za elektroničke medije zbog Juričevih izjava na tri dana oduzelo koncesiju televiziji Z1.

To je pokrenulo prosvjed par tisuća ljudi, okupljenih oko zagrebačke Hvidre, koji su zatražili ostavke članova Vijeća za elektroničke medije (VEM) i predsjednice tog tijela Mirjane Rakić kojoj su uručili i kapu sa četničkim obilježjima.

Vijeće je cijeli slučaj prijavilo Državnom odvjetništvu, što je ranije učinilo i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac.

U optužnici se navodi da je Jurič u svojoj emisiji 12. siječnja 2016. Zagrepčanima i svima koji šeću Cvjetnim trgom poručio da budu oprezni jer je “u blizini crkva u kojoj stoluje… četnički vikar. Dakle dragi moji Zagrepčani, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, pripazite da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i malo u svojoj najboljoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu”.

Predložio je da bi taj trg trebalo obilježiti tablama “pazi oštar četnik u blizini”.

I u idućoj emisiji 19. Siječnja 2016. ponovno je kazao: “Upozoravam Zagrepčane koji se kreću Cvjetnim trgom, osobito majke s djecom, pripazite kad prolazite pored crkve tamo Preobraženja Svetoga da ne bi netko s nožem istrčao i obavio svoj krvavi četnički pir”, citira se u optužnici.

Jurič je u izjavi Hini kazao da će putem odvjetnika podnijeti odgovor na tužbu, nakon čega slijedi sudski postupak.

Dodao je da mu je najproblematičniji prijedlog uvjetne zatvorske kazne, jer bi, ako bude osuđen, u roku kušnje moga završiti iza rešetaka zbog bilo koje slične prijave koju može primiti zbog svog novinarskog rada.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.