Markić: “SOA je spremna, ali situacija u Afganistanu neće izravno utjecati na Hrvatsku”

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije, Daniel Markić, komentirao je situaciju u Afganistanu i njezin utjecaj na sigurnost u Hrvatskoj. Osvrnuo se i na trenutačne sigurnosne prioritete, ali i izazove vezane uz kibernetičke prijetnje i sigurnost.

“Shvatili smo da, naravno to i nije teško shvatiti, da je cyber pitanje budućnosti. Dolazimo u novu digitalnu dekadu gdje ćemo svjedočiti uvođenju 5G mreže, pametnim gradovima. Svijet se razvija, pitanje kibernetike je sve važnije i važnije, a prijetnje koje imamo u realnom svijetu preslikavaju se u virtualnom svijetu. Zato moramo biti spremni za te virtualne izazove”, poručio je Markić u Dnevniku HRT-a.

“Sigurnosno-obavještajne agencija uvijek nastoji biti spremna”

“SOA nastoji biti spremna, ona razvija vlastite sustave, najprije radi sebe ali i zaštite drugih institucija u RH. Naravno, tu je potrebna i jaka međunarodna suradnja jer su u pitanju veliki izazovi koje ne možete sami riješiti, a i vrlo je skupo stvoriti strukture koje će nas štititi kako treba”, rekao je.

Markić smatra kako trenutačna situacija u Afganistanu neće izravno utjecati na situaciju u Hrvatskoj.

“Vjerojatno izravno ne, ali možemo očekivati određena prelijevanja u naše susjedstvo, a moguće i u Hrvatsku. To je jedan globalni događaj, teško je u ovom trenutku znati koje će sve posljedice imati. No možemo očekivati pojavu novih izbjeglica, ali taj problem ne bi bio akutan kao 2015. prvenstveno zato što su trenutačno granice čvrsto zatvorene, a niti njihove brojke ne bi bile tako značajne. Naravno, uvijek moramo biti na oprezu jer znamo da su teroristi i prije znali koristiti takve kanale pa moramo biti spremni i na takvu mogućnost, ustvrdio je Markić

“Granica između Grčke i Turske ne slični onoj granici od prije 6 godina. To je sada jedna čvrsta, zaštićena granica. Nažalost, Hrvatska ima tešku zadaću, koju naša policija izvrsno obavlja, štititi i europsku granicu”, dodao je.Ističe kako je sigurnosni prioritet u Republici Hrvatskoj uvijek dobrobit naših građana.

“Rekao bih da je naš sigurnosni prioritet uvijek dobrobit naših građana. Osobna sigurnost u Hrvatskoj je visoke razine i mi se nadamo da će i naši susjedi postići istu razinu razvoja i sigurnosti kako bi nama svima bilo bolje”, poručio je za kraj ravnatelj SOA-e.

Komentiraj