Marijana Puljak: “Sveučilište u Zagrebu dosegnulo je novo dno”

Autor:

14.04.2021., Zagreb - Sabor je 7. sjednicu nastavio raspravom o Informaciji o Sazetku nacrta nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026. koju podnosi Vlada Republike Hrvatske. Marijana Puljak Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica Marijana Puljak (Klub Centra i GLAS-a) ocijenila je u srijedu da su vladavina rektora Damira Borasa i cijelo Sveučilište u Zagrebu dosegnuli “novo dno” nakon što se Boras nije u utorak odazvao na sjednicu saborskog Odbora za obrazovanje i znanost.

“Saborski Odbor za znanost saziva tematsku sjednicu o stanju na Sveučilištu Zagreb, na sjednicu se pozivaju rektor Damir Boras i predsjednik Sveučilišnog savjeta Luka Burilović da iznesu svoja viđenja, no oni se odbijaju odazvati”, kazala je Puljak i ocijenila takvo ponašanje vrhunskim skandalom i nepoštivanjem institucija države.

“Sjednica je to na kojoj je dosegnuto novo dno u vladavini rektora Borasa i novo dno za cijelo Sveučilište”, ustvrdila je Puljak u slobodnom iznošenju stajališta svoga kluba.

Istaknula je kako bi Boras i Burilović, da živimo u civiliziranoj zemlji u kojoj demokratske institucije obavljaju svoje funkcije, već jučer dali ostavke”, pozivajući rektora da se odazove na sljedeću sjednicu i odgovori na pitanja ili u suprotnom odstupi s funkcije.

Još uvijek nereguliran rad od kuće

Marin Lerotić (Klub IDS-a) u slobodnom je govoru upozorio da više od godine dana od početka pandemije još uvijek zakonom nije reguliran rad od kuće.

“Niz je otvorenih pitanja i problema koji se javljaju u obavljaju posla od kuće i stoga je neshvatljiva sporost Vlade i resornog ministarstva u predlaganju zakonskog rješenja kojim bi se to pitanje reguliralo”, kazao je Lerotić.

Dio poslodavaca radnicima je ukinuo naknade za prijevoz i topli obrok, a nije im nadoknado troškove rada od kuće i korištenje privatnih resursa, dio radnika nema ni prikladan prostor za takav rad niti su im osigurana kvalitetna sredstva za rad, naveo je Lerotić dio problema vezanih uz rad od kuće.

Andreja Marić (Klub SDP-a) ukazala je na problem premalog broja pripravničkih mjesta u zdravstvenom sektoru, zbog čega mladi godinama čekaju na prvi posao u struci.

“Ako se nešto hitno ne promijeni jedino rješenje zdravstveni radnici bez iskustva vide u ukidanju pripravničkog staža, kao što je godinama u svih drugim europskim zemljama”, istaknula je Marić.

Čuvati se lažnih proroka koji se pozivaju na narod

Branko Bačić (Klub HDZ-a) je, reagirajući na stalne prozivke iz Mosta, poručio kako se “treba čuvati lažni proroka koji se na narod pozivaju, a nikad povjerenje o tog naroda dobili nisu”.

Dodao je kako razumije frustraciju u Mostu zbog gubitka potpore u Metkoviću i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ali je optužbe na svoj račun zbog stanja u pravosuđu ocijenio kao “suludu misao”.

“Povjerenje se ne zadobiva lažima, uvredama i klevetama, već zalaganjem za dobrobit onih koji su vas izabrali, a ne lažnim difamacijama optuživati druge za vlastiti neuspjeh”, poručio je Bačić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.