Marie Tussaud, slavna kreatorica voštanih figura, gotovo je smaknuta na giljotini

Kreatorica znamenitih skulptura od voska Marie Tussaud umrla je 16. travnja 1850. godine. Premda je rođena i odrasla u Francuskoj, Marie Tussaud bila je njemačkog porijekla. Rođeno prezime bilo joj je Grosholtz, a prezime Tussaud dobila je tek udajom za Françoisa Tussauda.

Izgleda da se Marie počela izrađivanjem skulptura od voska baviti dok je radila za jednog liječnika (modeli od voska izrađivani su radi anatomskih prezentacija). Već u 18. stoljeću skulpture poznatih osoba iz javnog života izrađivane su i prikazivane posjetiteljima. Još prije početka Francuske revolucije izradila je niz skulptura od voska, prema likovima poznatih osoba (Voltaire, Benjamin Franklin). U vrijeme revolucionarnog terora uhitili su je i gotovo je smaknuli na giljotini. Zatim se preselila u London, gdje je s vremenom postala slavna po svojoj izložbi voštanih skulptura u Baker Streetu.

Marie Tussaud umrla je u visokoj dobi, u 89. godini. Još uvijek postoje neke od voštanih figura koje je osobno izradila. Zahvaljujući tome, moguće je vidjeti kako su izgledale osobe koje su živjele prije dvjestotinjak godina. Muzeji Madame Tussaud postoje danas na čak 19 lokacija diljem svijeta, od Las Vegasa do Sydneya, a od od europskih gradova Madame Tussaud ima postave u Amsterdamu, Berlinu, Blackpoolu, Londonu, Pragu i Beču.

Komentiraj