MARIĆ O ODLUCI VLADE: “Isplata mirovina nije upitna”

Nakon što je premijer Andrej Plenković u četvrtak na sjednici Vlade otkrio kako će Vlada prihvatiti sve zahtjeve inicijative ’67 je previše’, ministar financija Zdravko marić poručio je kako to neće ugroziti javne financije te kako je isplata mirovina sigurna.

Marić je podsjetio da se u projekcijama mirovinske reforme računalo na dulju perspektivu, odnosno na održivost sustava idućih 40 ili 50 godina. U kratkoročnom razdoblju, u iduće dvije, tri godine, izmjene mirovinskih zakona nemaju utjecaja.

Ujedno je najavio novi paket zakona koji će, osim mirovinskog dijela, sadržavati i radno zakonodavstvo te regulirati mogućnost rada i nakon 65. godine za građane koji to žele.

Podsjetio je da se ne mogu zanemariti nepovoljni omjeri u mirovinskom sustavu, odnosno da imamo 1,3 zaposlenika na jednog umirovljenika, da je tek svaki peti umirovljenik u punoj starosnoj mirovini, a prosječna je mirovina na razini 40 posto prosječne plaće.

“Nitko ne može biti zadovoljan s tim, zato se i išlo u mirovinsku reformu”, istaknuo je Marić.

Podsjeća i kako bi uz zakonske izmjene održivosti mirovinskog sustava kroz dulje razdoblje pridonio i gospodarski rast te porast zapošljavanja, a važno je regulirati mogućnost rada i dulje od 65 godina za one koji to žele.

Komentiraj