MARAS: “HDZ i Bandić “trpaju” funkcije kao što je Dinamo “trpao” golove Atalanti”

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras ustvrdio je u četvrtak da zagrebački gradonačelnik Milana Bandić osniva dva nova gradska ureda kako bi si “zacementirao podršku HDZ-a pri izglasavanju GUP-a” te poručio da HDZ i Bandić “trpaju funkcije kao što je jučer Dinamo trpao golove Atalanti”.

Maras se na konferenciji za novinare pred Gradskom skupštinom osvrnuo na današnju sjednicu na čijem je dnevnom redu i točka koja, kaže, obilježava funkcioniranje Gradske uprave – tako da buja administracija, odnosno da HDZ i Bandić funkcioniraju na principu “žetončića” u Hrvatskom saboru i Gradskoj skupštini.

Prijedlog formiranja dva nova gradska ureda – Gradskog ureda za zastupanje i razdvajanje Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove na dva ureda, dovest će do toga da će Zagreb imati 27 pročelnika u 27 gradskih ureda, odnosno isti broj kao što Europska komisija ima povjerenika, rekao je Maras.

Možete procijeniti je li to potrebno da posao Gradske uprave bude efikasniji ili je to zato da se namiri HDZ, kako bi se osiguralo HDZ-ovo glasanje za GUP, najvjerojatnije na sljedećoj sjednici Skupštine, kaže Maras.

“Kada bi to slikovito rekao – HDZ i gradonačelnik Bandić ‘trpaju’ funkcije kao što je jučer Dinamo ‘trpao’ golove Atalanti”, poručio je Maras.

SDP smatra da Zagreb može komotno funkcionirati s dvostruko manje gradskih ureda – od 15 do najviše 17, ali u tom slučaju neće imati 50 do 100 pomoćnika, pročelnika itd., čije će se fotelje rasporediti po klijentelističkom ključu.

Plaće pročelnika su u rangu ministarskih plaća, nekih 17 do 18 tisuća kuna, a ima i jako puno pomoćnika pročelnika, koji rijetko imaju plaću ispod 15 tisuća kuna, kaže Maras koji obećaje da će nakon sljedećih lokalnih izbora Gradska uprava raditi puno efikasnije s dvostruko manje ureda.

Na upit da komentira to što je snižavanje PDV-a dovelo do pojeftinjenja voća i poskupljenja druge hrane, Maras je ustvrdio da građani od toga nemaju koristi te istaknuo kako u SDP-u i dalje inzistiraju na poreznom rasterećenju plaća.

Podsjetio je da je SDP u saborsku proceduru uputio prijedlog zakona koji bi omogućio trenutni rast plaća od 400 do 500 kuna, što bi bilo puno korisnije svima zaposlenima, dok snižavanje PDV-a omogućuje samo povećanje dobiti trgovaca.

Komentiraj