Manchester City i Girona u problemu zbog vlasničke strukture

Autor:

Manchester, England, 21st May 2023. Back row from left Ferran Soriano, Chairman Khaldoon Al Mubarak, Josep Guardiola manager, Not named and Txiki Begiristain - Director of Football front Manel Estiarte, Pere Guardiola, Joan Patsy during the Premier League match at the Etihad Stadium, Manchester. Picture credit should read: Andrew Yates / Sportimage EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorised audio, video, data, fixture lists, club/league logos or live services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. SPI-2456-0160

IMAGO/Sportimage/GuliverImages

Pravila UEFA-e nalažu da u Ligi prvaka ne mogu igrati dva kluba s istim većinskim vlasnikom, a to će sljedeće sezone biti slučaj s Manchester Cityjem i Gironom koji su dio kompanije City Football Group

Dok nogometni klub iz Girone proživljava neke od najljepših trenutaka u svojoj povijesti, u posljednje vrijeme postavlja se vrlo zanimljivo i potpuno logično pitanje: hoće li Girona smjeti igrati Ligu prvaka? Za ovo najelitnije nogometno klupsko natjecanje automatski se kvalificiraju klubovi koji su na kraju regularne sezone u Španjolskoj završili na nekoj od prve četiri pozicije, a Girona je trenutno druga.

No situacija nije tako jednostavna jer se Girona nalazi u vlasničkoj strukturi City Football Group, organizacije pod čijim se vlasništvom, između ostalih, također nalazi i Manchester City, inače branitelj naslova Lige prvaka za ovu sezonu.

UEFA-ina pravila su jasna: dva kluba s istim vlasnikom ne smiju igrati u Ligi prvaka. Od 2016. godine Girona je u vlasništvu City Football Group, odnosno organizacija polaže prava na 47% vlasništva kluba. Budući da se u posljednjem desetljeću sve češće događaju situacije da nogometni klub kupi netko tko već ima jedan nogometni klub u svojem vlasništvu, UEFA je prošlog ljeta bila prisiljena malo prilagoditi norme ovog striktnog pravila pa je potvrđeno da će klubovima koji dijele iste vlasnike ipak biti dozvoljeno igrati europska nogometna natjecanja, ali naravno pod određenim uvjetima.

Tako niti jedna osoba nekog kluba koji sudjeluje u UEFA-inu klupskom natjecanju ne smije, izravno ili neizravno, tražiti ili pregovarati o vrijednosnim papirima ili dionicama bilo kojeg drugog kluba koji također sudjeluje u tom istom natjecanju – Ligi prvaka, Europa ligi i Konferencijskoj ligi; biti članom bilo kojeg drugog kluba koji sudjeluje u istom UEFA-inu natjecanju; istovremeno sudjelovati kao član upravnog odbora ili biti dijelom administracije ili bilo kojih drugih sportskih aktivnosti drugog kluba koji sudjeluje u UEFA-inu natjecanju; ili imati bilo kakvu moć u upravljanju, administraciji i/ili sportskim aktivnostima bilo kojeg drugog kluba koji sudjeluje u istom UEFA-inu natjecanju.

Drugim riječima, Girona i Manchester City ne smiju imati nikakvu vrstu međusobnog sporazuma, ugovora ili suradnje. A to podrazumijeva i transfere igrača. Prije početka iduće nogometne sezone 2024./25., odnosno početka Lige prvaka, oba će kluba biti prisiljena poduzeti određene mjere kako bi izbjegla mogućnost da se Gironi zabrani igranje europskog klupskog natjecanja prvi put u njenoj povijesti.

Prije početka iduće sezone oba kluba bit će prisiljena poduzeti određene mjere kako bi izbjegla mogućnost da se Gironi zabrani igranje u Ligi prvaka

Trenutno Girona u svojoj momčadi ima dvojicu igrača koja su službeno u vlasništvu klubova koji pripadaju grupaciji City Football. Jedan od njih je Yan Couto, 21-godišnji desni bek, ujedno i brazilski reprezentativac koji se u katalonskoj momčadi nalazi na posudbi upravo iz Manchester Cityja. Couto je postao igračem Manchester Cityja još 2020. godine, ali za taj klub do danas nije odigrao niti minute.

Umjesto toga posuđen je najprije Gironi, pa nakon toga Bragi, da bi se 2022. vratio u Gironu gdje se jako dobro uklopio u momčad trenera Míchela Sáncheza. Ove sezone odigrao je gotovo sve utakmice za Gironu, upisao jedan pogodak i sedam asistencija, a ugovor mu istječe krajem lipnja ove godine.

Drugi igrač je također Brazilac, 19-godišnji Sávio, napadač koji je u Gironi također na posudbi, ali iz francuskog drugoligaša Troyesa, još jednog kluba koji se nalazi pod vlasničkim patronatom City Football Group. On je do danas u sezoni odigrao baš sve Gironine utakmice, postigao 5 pogodaka i dodao 7 asistencija, a kao i Coutu ugovor mu traje do kraja lipnja ove godine.

Predsjednik Manchester Cityja Khaldoon Al Mubarak između braće Guardiola, Pep je trener Manchester Cityja dok je Pere Guardiola direktor Girone. FOTO: IMAGO/Sportimage/GuliverImages

Ako želi iduće sezone nastupiti u Ligi prvaka – a pod uvjetom da završi na prva četiri mjesta La Lige što se u ovom trenutku, nakon odigrane dvije trećine cjelokupne sezone, čini vrlo izvjesnim – Girona će, kako bi uskladila poslovanje s novim UEFA-inim pravilima od prošlog ljeta, morati donijeti jednu od dvije odluke: ili se riješiti obojice igrača pa niti Couto niti Sávio neće više nositi dres katalonskog kluba ili ih obojicu kupiti.

Prema trenutno dostupnim podacima na internetskoj stranici Transfermarkt, vrijednost Sávija procijenjena je na 30 milijuna eura, dok je Couto nešto jeftiniji – njegova je trenutna vrijednost 12 milijuna eura, što je za igrača na poziciji beka poprilično puno. Međutim, vrlo je teško povjerovati da će Girona uspjeti – ili još bolje rečeno željeti – zadržati obojicu igrača jer se radi o nogometašima koji trenutno vrlo dobro kotiraju kod puno većih klubova od katalonskog.

Jedan od njih je, prema informacijama najpoznatijeg svjetskog nogometnog novinara Fabrizija Romana, upravo Manchester City koji bi ga naredne sezone htio vratiti u svoje redove, ali također se spominje i zainteresiranost klubova iz Bundeslige.

Khaldoon Al Mubarak, predsjednik Manchester Cityja, rekao je nakon dolaska Erlinga Haalanda da je kupio najboljeg napadača na svijetu, a on mu je odgovorio da će sigurno osvojiti Ligu prvaka. Prošle godine to se pokazalo točnim. FOTO: AP Photo/Jon Super/GuliverImages

Krajem prošle godine, kada je postalo jasno da Girona nije igrom slučaja zasjela na vrh ljestvice španjolske La Lige, po društvenim mrežama počele su se postavljati objave koje upućuju na UEFA-ino pravilo o nemogućnosti natjecanja klubova s istim vlasnicima u europskim natjecanjima. Točnije, pravilo je takvo da onemogućuje jednom klubu koji je sezonu završio niže plasiran od drugog kluba istog vlasnika sudjelovanje u nekom od UEFA-inih klupskih natjecanja.

Drugim riječima, ako imate dva kluba u svom vlasništvu i jedan u Španjolskoj završi na drugom mjestu na kraju sezone, a drugi u Italiji završi na trećem mjestu – u Ligu prvaka može ići samo klub iz Španjolske.

Veći dio ove nogometne sezone Girona se nalazila na čelu ljestvice La Lige, dok je Manchester City bio drugi ili čak trećeplasirani u engleskoj Premier ligi, što bi značilo – kad bi se takva situacija dogodila na kraju sezone – da bi Girona bila bolje plasirana momčadi od Cityja.

No zbilja je teško povjerovati da bi UEFA dozvolila da zbog takvog pravila jedan nogometni gigant kakav je City postao u posljednjih petnaestak godina ostane bez prava na sudjelovanje u Ligi prvaka.

Upravo tu dolazimo do odličnih primjera kako je vrlo lako i brzo moguće izmijeniti ta “striktna” nogometna pravila UEFA-e donesena kako bi se, navodno, spriječila malverzacija, manipulacija ili bilo kakav oblik sumnjivog poslovanja. Jedan od boljih primjera takve brzopotezne promjene UEFA-inih pravila dogodio se upravo prošlog ljeta u situaciji s nogometnim klubovima Milanom i Toulouseom.

Pere Guardiola, brat trenera Pepa Guardiole, i Delfi Geli, predsjednik Girone, povezani su s grupacijom City. Obojica bi morala napustiti pozicije

Milan je prošlu sezonu završio na trećem mjestu i automatski se kvalificirao za Ligu prvaka, dok je Toulouse ispao iz prve francuske lige. No Toulouse je uspio osvojiti francuski liga kup, što mu je osiguralo nastup u Europa ligi. Vlasnik obaju klubova je kompanija RedBird Capital Partners koju je 2014. osnovao Gerry Cardinale, američki poduzetnik.

Kako bi omogućio nastup obaju klubova u europskim klupskim natjecanjima, RedBird je morao administrativno odvojiti francuski i talijanski klub, promijeniti vlasničku strukturu te također napraviti promjene u upravnom odboru Milana i Toulousea.

Tako je Cardinale odmah odstupio s mjesta upravnog odbora francuskog drugoligaša. Premda Milan i Toulouse nisu započeli igrati u istom natjecanju kao što se očekuje da će igrati Girona i Manchester City naredne sezone, postojala je opravdana sumnja i realna mogućnost da bi tijekom ove sezone oba kluba mogla završiti u Europa ligi.

To se u konačnici i dogodilo, jer je Milan razigravanje po skupinama u Ligi prvaka završio na trećem mjestu, što mu je omogućilo nastavak natjecanja u Europa ligi gdje se već nalazi Toulouse. Oba kluba prošla su u šesnaestinu finala, gdje su u veljači igrali protiv Rennesa, odnosno Benfice.

Kako više ne bi dolazila u konflikte s kompleksnim UEFA-inim pravilima, kompanija RedBird je još u studenome prošle godine odlučila prodati svojih 85% udjela u vlasništvu francuskog drugoligaša, ali do danas u tome nije uspjela.

Mansour bin Zayed Al Nahyan vlasnik je kompanije City Football Group koja pod sobom ima klubove Manchester City i Gironu. FOTO: imago/Frank Sorge/GuliverImages

Slična sudbina mogla bi zadesiti Gironu, odnosno grupaciju City Football. Naime, City Group u ovom trenutku u vlasništvu drži 47% katalonskog kluba, a ostatak je raspoređen između različitih investitora i bolivijskog poduzetnika Marcela Claurea.

Prema UEFA-inim pravilima niti jedna osoba ne smije biti istovremeno uključena u upravljanje, administraciju i djelovanje bilo kojeg kluba i imati kontrolu ili odlučujući utjecaj nad drugim klubom koji se nalazi u istom klupskom europskom natjecanju.

U slučaju Girone, međutim, postoji osoblje koje je istovremeno povezano i s Manchester Cityjem. Pere Guardiola, brat poznatog trenera Pepa Guardiole te Delfi Geli, predsjednik katalonskog kluba, povezani su s grupacijom City. Stoga bi obojica morala napustiti svoje pozicije na kraju ove sezone kako bi Girona od UEFA-e dobila odobrenje za nastup u Ligi prvaka.

Isto tako, između dvaju klubova ne smije postojati nikakva vrsta suradnje, tehničkih, sponzorskih i komercijalnih sporazuma, niti se smiju koristiti zajedničke baze podataka skauta ili igrača.

Također, između klubova ne smije postojati posudba ili transfer igrača, osim ako se transferi ne završe prije ljeta kako bi se izbjegao sukob interesa. Upravo u ovom potonjem leži razlog odlaska dvojice spomenutih brazilskih nogometaša na kraju sezone iz Girone jer su u vlasništvu drugih klubova i svi se nalaze u istoj poslovnoj grupaciji.

Bivši španjolski nogometaš Delfi Geli od 2015. godine predsjednik je Girone te je trenutno u drugom mandatu dok klub igra svoju najbolju sezonu u španjolskoj ligi. FOTO: IMAGO/Alex Carreras/PRESSINPHOTO/GuliverImages

No što je zapravo City Football Group? Riječ je o multinacionalnoj korporaciji čije se sjedište nalazi u Londonu i funkcionira kao poveznica nekoliko profesionalnih nogometnih klubova od kojih je najpoznatiji, naravno, Manchester City. Kompaniju u svom vlasništvu drži Abu Dhabi United, grupacija investitora koja ima 81% vlasništva, dok su ostali djelomični vlasnici američka tvrtka Silver Lake s 18% vlasništva te kineske kompanije China Media Capital i CITIC Capital s 1% vlasništva.

Osnovana je u siječnju 2013. kao holding društvo za sportsku imovinu, a njezin većinski vlasnik Abu Dhabi United nalazi se u vlasništvu šeika Mansoura bin Zayeda Al Nahyana koji je 2008. kupio Manchester City i ujedno je jedan od najmoćnijih članova kraljevske obitelji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Danas, jedanaest godina nakon osnivanja, City Football Group ima udio u vlasništvu nogometnih klubova iz SAD-a, Australije, Indije, Japana, Španjolske, Brazila, Urugvaja, Kine, Belgije, Francuske i Italije. Ne zanima tu grupaciju samo vlasništvo u klubovima. Pod njihovim upravljačkim patronatom i putem partnerskih ugovora nalaze se i razne nogometne akademije od Gane do Danske, a kompanija nudi marketinške i druge usluge.

Sve to za cilj ima “razvijanje brenda City na globalnoj razini”, kako je u jednom intervjuu izjavio Khaldoon Al Mubarak, predsjednik grupacije.

“Ambicija naše nogometne grupacije je stvoriti globalnu organizaciju koja će pod svojih pokroviteljstvom imati mnoge nogometne klubove”, istaknuo je Mubarak.

Dolaskom kraljevske obitelji u grupaciju počeli su se sklapati multimilijunski sponzorski ugovori. S avioprijevoznikom Etihad Airways iz UAE-a Manchester City potpisao je desetogodišnji sponzorski ugovor u vrijednosti od gotovo 500 milijuna eura, a grupacija City Football kasnije je potpisala sponzorske ugovore s tom aviokompanijom i za druge klubove pod svojim patronatom, prvenstveno one u Australiji i New Yorku.

Girona i Manchester City dva su od ukupno 12 klubova diljem svijeta čiji je vlasnik kompanija City Football Group, zbog čega je UEFA prilično zabrinuta

Girona je jedan od dvanaest nogometnih klubova koji se nalaze u sustavu City Football Group. Ostali su talijanski Palermo, francuski Troyes, brazilski Bahia, japanski Yokohama F. Marinos, kineski Sichuan Jiuniu, indijski Mumbai City, belgijski Lommel, urugvajski Montevideo City Torque, australski Melbourne City, američki New York City i engleski Manchester City.

U svima njima, izuzev u Yokohami, Sichuanu i Gironi, City Football Group ima većinski udio vlasništva, a u klubovima iz Engleske, SAD-a, Australije, Urugvaja i Francuske taj je udio svih 100%. Premda na prvi pogled veličina ove korporacije i potencijal njezine marketinške moći djeluju iznimno snažno, vrlo se lako može doći do zaključka zbog čega je UEFA zabrinuta za blisku budućnost nogometa.

Funkcioniranje različitih klubova iz različitih zemalja s različitih kontinenata i iz različitih kultura pod jednim brendom otvara put za zloupotrebu ovlasti, izbjegavanje striktno određenih pravila, raznih financijskih manipulacija i svega onoga protiv čega se UEFA, naizgled, najviše bori. S druge strane, navijače Girone ono što će se možda dogoditi u budućnosti i ne zanima previše – njima je najvažnije da njihov klub prvi put u povijesti zaigra najelitnije nogometno natjecanje.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.