Mamić je Vargi otkrio koje suce Vrhovnog suda ima ‘pod kontrolom’

Nacional je dobio uvid u dijelove optužnice protiv Franje Varge iz afere SMS, kao i dijelove njegova iskaza u kojem je tvrdio da mu je Zdravko Mamić govorio o korumpiranim sucima, a USKOK sada treba rekonstruirati što se od tih tvrdnji može dokazati

Pompozna izjava bivšeg šefa Dinama Zdravka Mamića o tome kako će otkriti šest korumpiranih sudaca, pri čemu je odmah javno prozvao predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, mogla bi se rasvijetliti u sklopu istrage u aferi SMS. Naime, prvoosumnjičeni u toj aferi Franjo Varga, bivši informatičar MUP-a iz Belišća, u svom je iskazu prošle godine također potvrdio da mu je Mamić za jednog suca rekao kako je “njegov čovjek”, kao i da ima spreman novac za neke druge suce. Pritom mu je Mamić spominjao određena imena koja je zapisao u notes u svom mobitelu. Dijelove tog iskaza objavio je krajem studenog prošle godine Jutarnji list, a oni su sadržani i u optužnici koju je Nacional dobio na uvid. No taj Vargin iskaz prvenstveno kompromitira samog Mamića. Prije svega govori o tome da ih je, ako Mamić i posjeduje informacije da su neki suci korumpirani, upravo on sam korumpirao ili želio korumpirati. Ali po Mamića je još opasnije da u tom iskazu Franjo Varga govori i o tome kako je Mamić od njega tražio da ulazi u e-mail sandučiće pojedinih sudaca Vrhovnog suda i ondje ubacuje kompromitirajuće materijale koje mu je sam prethodno poslao i to na jednom laptopu. Drugim riječima, da ih je lažno želio optužiti i kompromitirati.

Prema onome kako je Vargin iskaz lani u studenom prezentirao Jutarnji list, Varga je istražiteljima priznao da su na tom laptopu bili određeni dokumenti, screenshotovi poruka i mailova, koje je, kako je naveo, prema uputi Zdravka Mamića trebao “plasirati” prema pojedinim sucima Vrhovnog suda.

“Tražio me da im to stavim najprije u spam, a onda i inbox. Znači ovako, da se provali server i da njima stavim te poruke kao da su oni primili te poruke, da se to nađe na poslužitelju”, rekao je Varga. Sadržaj tih poruka bio je raspravljanje sudaca o Zdravku Mamiću. Na taj način trebao se kompromitirati cijeli postupak protiv Mamića, kako bi ostao na slobodi, a Varga je tvrdio da mu je Mamić rekao da su sve te poruke lažne. Međutim, Varga ih, barem je tako rekao, ipak nije stavio u spam poštu sudaca, iako je Mamiću tvrdio da je taj posao obavio.

Mamić se u tom predmetu pojavljuje za sada samo kao svjedok, i to zato što USKOK temeljem prikupljenih dokaza nije povjerovao iskazu Franje Varge nego ga je proglasio neistinitim i u dijelovima međusobno proturječnim, usmjerenim izbjegavanju i umanjenju vlastite odgovornosti. No USKOK nije decidirano pobio dijelove Vargina iskaza u kojem on govori da je Mamić imao svoje suce na Vrhovnom sudu jer to nije ni bila ključna tema u tom trenutku, nego se optužba više bavila time tko je izradio lažnu korespondenciju za potrebe suđenja Zdravku Mamiću.

‘Mamić je Vargi spominjao da ima više sudaca Vrhovnog suda koje kontrolira, spominjao je osobu po imenu Ranko s Vrhovnog suda koja bi navodno trebala primiti mito i da mu on dosta duguje’

Nacional je dobio uvid u dijelove optužnice protiv Varge u kojoj ga se tereti da je upravo on izradio lažnu korespondenciju i dostavio je Zdravku Mamiću da bi je ovaj potom objavio na konferenciji za medije održanoj 4. lipnja prošle godine. Mamićev odvjetnik Veljko Miljević upravo temeljem te korespondencije, za koju je kasnije utvrđeno da je lažna, tražio je da se objava prvostupanjske presude odgodi i ponovno otvori rasprava. Sudsko vijeće to je odbilo i 6. lipnja prošle godine objavilo je presudu kojim su Zdravko Mamić i ostali optuženi u postupku s njim proglašeni krivima, a Varga se tereti da je izradio još jednu lažnu korespondenciju, o navodnom utjecaju bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana na suce Vrhovnog suda koji će odlučivati u Žalbenom postupku. Tu korespondenciju Varga nije stigao predati Mamiću za potrebe žalbenog postupka jer je bio uhićen 20. rujna. Varga je poricao da je on bio autor lažne korespondencije iz koje je proizlazilo da Dinko Cvitan vrši pritisak na suce Vrhovnog suda da donesu pravomoćnu presudu protiv Mamića, ali dokazi su upućivali na suprotno.

No u dijelu Varginog iskaza citiranog u optužnici navodi se što Varga tvrdi o odnosima Zdravka Mamića sa sucima Vrhovnog suda:

“Zdravko Mamić mu je spominjao kako ima više sudaca Vrhovnog suda koje kontrolira, s time da se sjeća da je spominjao neku osobu po imenu Ranko s Vrhovnog suda koja bi navodno trebala primiti mito te da se radi o njegovom čovjeku i da mu on dosta duguje. Upravo iz razloga da sazna koje to sve suce Vrhovnog suda Republike Hrvatske Zdravko Mamić ima pod svojom kontrolom, da mu je konstantno govorio da će sucima u mail staviti navedenu korespondenciju.”

U dopuni svoje obrane Varga je rekao da je, što se tiče e-mail poruka koje je trebao staviti u sandučiće određenih sudaca Vrhovnog suda, to od njega tražio Bruno Hotko. Kako stoji u optužnici, Zdravko Mamić je kod Varge poslao Hotka kako bi on mu predao rezultate svoje istrage o svastici na Poljudu, a Bruno Hotko je potom to odnio Zdravku Mamiću. Varga je tvrdio da mu je tom prilikom Bruno Hotko nacrtao što treba učiniti odnosno da treba ući u mail sandučiće sudaca Vrhovnog suda Republike Hrvatske i ubaciti kompromitirajuće poruke.

Mamić je u ovom predmetu svjedočio putem međunarodne pravne pomoći te je potvrdio ono o čemu je ranije pisao i Nacional, da ga je na Franju Vargu uputio Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a. Mamić je u svom iskazu tvrdio da mu je osim saznanja o svastici na Poljudu Varga rekao i da ima saznanja kako se u postupku koji se vodi protiv njega vrše pritisci da ga se osudi. Kako stoji u Mamićevom svjedočenju navedenom u optužnici, Mamić je na to Vargi rekao da će mu biti jako zahvalan ako mu može pomoći. To je sve bilo rečeno prilikom prvog susreta Mamića i Varge u Osijeku. “Prilikom njegovog drugog dolaska u Osijek, Varga mu je dao prepisku iz koje je to bilo vidljivo”, opisano je u optužnici. Naime, Mamić je tada od Varge dobio dio isprintane komunikacije iz koje je proizlazilo da se u sudskom postupku koji se vodi protiv njega vrše razni pritisci da ga se osudi. Dio komunikacije Mamić je dobio i na USB-sticku.

Sve što je dobio od Varge Mamić je putem svog odvjetnika Veljka Miljevića predao glavnom državnom odvjetniku, a sadržaj korespondencije objavio je i sam, na press konferenciji 4. lipnja 2018. Mamić je tvrdio da je sve materijale koje je tada prezentirao dobio od Varge, bilo osobno bilo preko Brune Hotka. Suprotno Varginim tvrdnjama da je tu korespondenciju Mamić zapravo dao njemu, i to kako bi provjerio njezinu vjerodostojnost, Mamić je tvrdio da nikada od Varge nije tražio da provjeri je li navedena komunikacija vjerodostojna, jer mu je upravo Varga tvrdio da se radi o vjerodostojnoj komunikaciji.

Mamić je također tvrdio da ga je upravo Varga obavještavao i o nekoj dokumentaciji vezanoj za komunikaciju bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana sa sucima Vrhovnog suda, ali je tvrdio da se ne može točno sjetiti sadržaja te komunikacije. Mamić je naveo i kako mu je Varga dostavljao i drugu dokumentaciju, u kojoj su se spominjala mnoga zvučna imena i najviše državne institucije, ali da njega to nije zanimalo.

Rekonstruiranje saznanja iz afere SMS, čak i ako daje za pravo Mamiću da su pojedini suci korumpirani, budi ozbiljnu sumnju da je on u tom njihovu potkupljivanju osobno sudjelovao

U jednom dijelu iskaza Varga pak tvrdi da je on sam želio od Mamića doznati koji su suci na Vrhovnom sudu njegovi.

Iako je USKOK prvotno povjerovao Mamićevom, a ne Varginom iskazu, cijela priča za Mamića bi mogla postati nezgodna ako USKOK sada ponovno krene u analizu spomenutih izjava i ako bi se utvrdilo da se dijelu Vargina iskaza ipak može vjerovati. Sve to može se povezati i s oprezom Mamićeva odvjetnika Veljka Miljevića koji je svom klijentu nedavno zabranio održavanje press konferencije na kojoj je ovaj navodno planirao imenovati šest korumpiranih sudaca. Kad je Miljević za RTL Vijesti izjavio da je to učinio kako se Mamić ne bi izložio “bijesu struktura”, vjerojatno je jako dobro znao zašto to govori. Naime, Miljević je gostujući večer uoči odluke Suda Bosne i Hercegovine o neizručenju Mamića u Vijestima RTL-a rekao da je istina da je Mamiću zabranio održavanje presice jer bi tako sebe izložio “bijesu struktura” i ovako prepričao svoj razgovor s njim: “Pitao sam ga: Zdravko, šta ćeš ti time, osim dva dana slave, koje već imaš previše, dobiti? Dobit ćeš dvije nove kaznene prijave koje će meni otežati apsolutno obranu u ovim dosadašnjim predmetima.”

Miljević je također prozvao nadležne institucije koje se bave suzbijanjem korupcije jer ga nitko nakon tih javno izrečenih informacija nije pokušao kontaktirati i pitati kakvim informacijama o korumpiranosti sudaca raspolaže.

Budući da je Miljević zapravo neizravno prozvao USKOK, oni su vrlo ekspeditivno odgovorili na njegove pritužbe. Pritom su podsjetili upravo na upletenost njegovog klijenta u aferu SMS i konstatirali da je poznato kako je prvo Mamićevo prijavljivanje korupcije u pravosuđu završilo. “Podsjećamo kako je njegov branjenik Zdravko Mamić, u lipnju prošle godine, na konferenciji za medije iznio navode o koruptivnim radnjama visokih pravosudnih dužnosnika odnosno o njihovim navodnim SMS porukama, a što se pokazalo lažnim. Odvjetnik Miljević je na temelju takvih navoda i te dokumentacije tražio preotvaranje sudske rasprave i odgodu izricanja presude u predmetu koji se vodio protiv njegovog branjenika pozivajući se na priopćenje DORH-a o naloženim izvidima povodom tvrdnji izrečenih na spomenutoj konferenciji njegovog branjenika”, poručili su iz USKOK-a. No na kraju su znakovito dodali kako oni provjeravaju sve navode o mogućem počinjenju kaznenih djela iz svoje nadležnosti pa će tako provjeriti i predmetne navode odvjetnika Miljevića. A to bi moglo rezultirati i rekonstruiranjem nekih saznanja iz afere SMS koja, čak i ako daju za pravo Mamiću da su pojedini suci korumpirani, stavljaju u fokus i mogućnost da je on u tom njihovom potkupljivanju sam sudjelovao. Međutim, bilo kakva saznanja o mogućoj korupciji na najvišim pravosudnim nivoima USKOK bi u svakom slučaju trebao najozbiljnije istražiti jer bi u ovom slučaju primanje mita od strane predstavnika najviših sudskih instanci bilo puno razornija činjenica od toga tko je bio davatelj tog mita.

Komentiraj