Mali trgovci pri HOK-u: “Ograničite marže, a ne cijene!”

Autor:

03. 09. 2008., Zagreb - Okruzeni snizenim sarenim artiklima, iz Konzuma su porucili da razlog poteza snizenja cijena nije premijerova ostra rijec trgovcima da smanje marze, vec teska socijalna slika u Hrvatskoj, pa su, da spase narod od siromastva, od danas spustili cijene na 22 osnovna proizvoda. rPhoto: Goran Stanzl/Vecernji listrrr

Goran Stanzl/Vecernji list/PIXSELL

Ceh trgovaca Hrvatske obrtničke komore uputio je traženje Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja da cijene proizvoda unutar posljednjeg paketa mjera ograniče na način da postave granicu za visinu marže subjekata, a ne finalnu cijenu proizvoda.

Upozoravaju da na ovaj način ograničene cijene onemogućavaju konkurentnost malih trgovaca koji ne mogu imati iste nabavne cijene kao trgovački lanci.

Kako ističu u priopćenju, neki proizvodi koji su obuhvaćeni Vladinom Odlukom o ograničavanju cijena imaju veću nabavnu cijenu od one finalne maksimalne koja je propisana Odlukom.

“Mali trgovci su na ovaj način stavljeni još u nepovoljniji položaj u odnosu na velike trgovačke lance koji imaju puno manje nabavne cijene. Tako pojedini mali trgovci odlučuju povući pojedine proizvode obuhvaćene Odlukom s polica, jer trpe izravne gubitke imajući ih u ponudi”, ističu i dodaju da je situacija u kojoj je finalna cijena proizvoda manja od nabavne protivna samom Zakonu u trgovini koji u članku 64. nepoštenim trgovanjem osobito smatra ‘prodaju robe ispod njezine nabavne cijene s porezom na dodanu vrijednost’.

“Iz navedenog razloga, Hrvatska obrtnička komora je stava kako je potrebno izmijeniti Odluku o izravnim mjerama kontrole cijena određenih proizvoda u trgovini na način da se trgovcima ograniči marža na pojedine proizvode, a ne finalne cijene proizvoda. Također, Komora je prethodno u dopisu Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja još jednom uputila zahtjev da se svakom obrtniku odnosno poduzetniku omogući da potpuno samostalno i bez ograničenja određuje radno vrijeme svojeg prodajnog objekta. Naglasak je stavljen na obrtnike koji posluju na grobljima i svetištima vezanima uz crkve te suvenirnicama, a koji su poslovni i tržišno orijentirani upravo na dane kada građani u najvećoj mjeri posjećuju spomenuta mjesta – na nedjelje i blagdane. Naime, groblja i svetišta nisu obuhvaćena izuzecima od primjene ograničenja rada nedjeljom te im preostaje mogućnost odabira 16 nedjelja godišnje za rad, čime njihovi opstanak i poslovanje postaju upitni jer se kod ove vrste prodaje ne može očekivati prelijevanje prometa u druge dane u tjednu”, zaključuju u priopćenju.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.