Maksimovićev novi dokumentarac o ‘vatrenoj noći u Palermu’

Produkcijska kuća INMS prošlog tjedna u Milanu započela je snimanje 54-minutnog dokumentarnog filma ‘’Velika vatrena noć – dva vraga u Palermu’’. Film će se, osim u Milanu, sljedeće tri mjeseca snimati i u Palermu, Splitu, Zagrebu i Osijeku, a bavi se jednom od najvećih i najzanimljivijih pobjeda u povijesti hrvatske nogometne reprezentacije, utakmicom, događanjima na njoj, iza njenih kulisa, prije i poslije nje. Riječ je o utakmici između Italije i Hrvatske koja je odigrana 16. 11. 1994. u Palermu, a završila je rezultatom 1:2. Premijera će biti upriličena povodom 25. godišnjice te velike pobjede hrvatske nogometne reprezentacije.

Autor ideje i scenarist filma je Andrej Maksimović, koscenarist je Miroslav Šafer, za efekte se brine tvrtka Hello, finu obradu i postprodukciju Tomislav Hećimović, a izvršni producent je Vladimir Milinović. Osim što je senzacionalno odjeknula pobjeda protiv Talijana usred Palerma u kvalifikacijama za EP 1996., uz ovu utakmicu vezano je mnogo povijesnih specifičnih situacija, a jedna od njih je ta da su igrače za utakmicu pripremali Ćiro Blažević i Tomislav Ivić.

Utakmica je odigrana i u vrlo turbulentnim političkim vremenima u Hrvatskoj pa će Maksimović u filmu prikazati i društveni kontekst, baš kao što je to napravio i u 20-minutnom dokumentarnom filmu povodom 20 godišnjice pobjede nogometaša Croatie protiv Partizana koji je emitirao u kolovozu 2017. U filmu će se pojaviti 16 sugovornika, najviše iz Hrvatske, ali i iz Italije te nogometni uglednici iz drugih zemalja Europe. Za sada se ne znamo na koja je dva vraga u Palermu mislio autor, je li riječ o Blaževiću i Iviću, ili o Davoru Šukeru (strijelcu obaju pogodaka) i Igoru Štimcu, glavnim protagonistima ove veličanstvene pobjede hrvatske nogometne reprezentacije prije 25 godina.

Komentiraj