Makakiji češće imaju seks s mužjacima nego sa ženkama

Autor:

Pixabay

Promatrajući skupinu rezus makakija tijekom trogodišnjeg razdoblja u Puerto Ricu, znanstvenici s Imperial Collegea u Londonu otkrili su da se mužjaci češće upuštaju u seks s istim spolom nego sa suprotnim.

Istraživači su izvijestili da je 72 posto od 236 mužjaka majmuna ili uzjahalo druge mužjake ili su bili uzjahani od strane drugih mužjaka, dok je samo 46 posto sudjelovalo u heteroseksualnim spolnim odnosima.

Način opuštanja?

Među znanstvenicima kruže razne teorije. Neki tvrde da je to zbog nedostatka ženki, a neki da to predstavlja dominaciju ili je pak jednostavno način opuštanja, piše Science Alert, a prenosi N1.

Ali istraživači vjeruju da njihova zapažanja zapravo podupiru potpuno novu teoriju – da mužjaci koji se upuštaju u homoseksualne odnose imaju  evolucijsku prednost u odnosu na svoje heteroseksualne kolege.

Imaju više potomaka

Istraživanje je pokazalo da muški majmuni koji su se upuštali u međusobne spolne odnose često su podržavali svog partnera u tučnjavama. Ali ti mužjaci se nisu upuštali isključivo u homoseksualne odnose, nego i u heteroseksualne.

Istraživači su otkrili da biseksualni makakiji imaju više potomaka nego heteroseksualni mužjaci.

“Oni stvaraju veze i pomažu jedni drugima u tučnjavama”, rekao je Vincent Savolainen, biolog i glavni autor studije.

“Ideja je da ako to čine, onda bi također mogli imati pristup većem broju ženki i imati više beba”, dodao je.

Istraživači su također došli do zaključka da će se i bebe biseksualnih makakija ponašati isto.

Majmuni možda objašnjavaju ljudsku potrebu za izmjenjenim mentalnim stanjem

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.