MAJA SEVER: ‘Šveb mora korijenito promijeniti informativu HRT-a’

Maja Sever, urednica i novinarka HRT-a, izabrana je za predsjednicu Europske federacije novinara. Nacionalu je dala prvi veliki intervju otkad je preuzela novu funkciju, a ističe da je važno boriti se za sigurnost i zaštitu novinara, kao i obraniti javni servis koji smatra važnim europskim nasljeđem

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske (SNH), dugogodišnja urednica i novinarka HRT-a i građanska aktivistica Maja Sever prošlog tjedna izabrana je za predsjednicu Europske federacije novinara (EFN), a u razgovoru za Hinu istaknula je prioritet budućeg rada – jačanje sigurnosti novinara, osnaživanje njihovih prava te borbu za slobodne medije.

“Prioritet organizacije kao što je Europska federacija novinara, nažalost, danas je sigurnost novinara i njihova zaštita. Naše kolege i kolegice ginu u Ukrajini, ali novinari su i meta drugih napada – fizičkih i online. Tu je i zaštita i jačanje njihovih radničkih prava kako bi se osigurala njihova egzistencijalna sigurnost jer jedino tako novinari mogu slobodno pisati”, rekla je Maja Sever koja je na skupštini EFN-a u turskom Izmiru dobila veliku podršku europskih kolega – za nju je glasalo 137 članova od njih 144.

…..

NACIONAL: Nedavno ste imenovani predsjednicom Europske federacije novinara. Što to znači za vas, a što za hrvatsko novinarstvo?

Meni je to iznimna čast. Izabrana sam na godišnjoj skupštini, na kojoj su sudjelovali delegati iz preko 40 zemalja. Inače, na skupštini se biraju predsjednik, zamjenik predsjednika i Upravni odbor. Ja sam dobila veliku podršku kolega jer su me ljudi imali prilike upoznati posljednjih nekoliko godina, onakvu kakva jesam. Velika mi je čast da su me prihvatili i da su prihvatili da ih predstavlja osoba kao što sam ja…..

Komentiraj