Mađarski šef diplomacije razgovarao s Lavrovom u sjedištu UN-a

Autor:

10, October, 2021, Belgrade - In the building of the General Secretariat of the President of Serbia, President Aleksandar Vucic met with the Minister of Foreign Affairs of Russia, Sergey Lavrov. Sergey Lavrov. Photo: ilos Tesic/ATAImages

10, oktobar, 2021, Beograd  - U zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Srbije predsednik Aleksandar Vucic sastao se sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim. Photo: Milos Tesic/ATAImages

Ilustracija: Milos Tesic/ATAImages

Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó razgovarao je s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u sjedištu UN-a na marginama Opće skupštine kao jedini diplomat iz Europske unije te je pozvao druge da slijede njegov primjer.

“Bilo bi dobro da i drugi zapadni političari učine isto”, rekao je mađarski šef diplomacije za nacionalnu agenciju MTI u petak navečer.

U tom bi slučaju bilo više nade da će završiti rat u Ukrajini, rekao je Szijjártó koji, kako javlja ruska novinska agencija TASS treba uskoro u Moskvi razgovarati o energetskim pitanjima.

“Mislim da nove sankcije Europske unije Rusiji nisu potrebne”, rekao je Szijjártó Lavrovu, prenio je TASS u subotu.

Razgovori o sankcijama su uvijek “emotivni, politički i ideološki” i sankcije su više naštetile Europi nego Rusiji, rekao je Szijjártó.

Mađarski šef diplomacije jedini je visoki političar iz EU koji je održao diplomatske razgovore s Lavrovom na rubu godišnjeg zasjedanja Opće skupštine.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbána održava dobre odnose s Moskvom unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Budimpešta je nevoljko podržala sankcije kojima Bruxelles kažnjava Rusiju zbog agresije.

TASS je izvijestio da Szijjártó planira u listopadu doputovati u Moskvu i  razgovarati sa zamjenikom ruskog premijera Aleksandrom Novakom o energetici.

Mađarska uvozi prirodni plin i naftu iz Rusije i osigurala je izuzeće od europskih sankcija za svoj uvoz nafte iz Rusije.

OZNAKE: sergej lavrov

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.