Mađarska traži ostavku UN-ova visokog povjerenika za ljudska prava

EPA/JASON SZENES

Mađarski ministar vanjskih poslova zatražio je u ponedjeljak ostavku UN-ova visokog povjerenika za ljudska prava zbog toga što je optužio madžarskog premijera Viktora Orbana za ksenofobiju i za rasizam.

“Sasvim je neprilično da UN-ovi čelnici optužuju zemlje članice i demokratski izabrane čelnike. Očito je da Zeid (Ra’ad Al Hussein) treba podnijeti ostavku”, rekao je Peter Szijjarto u oštrom govoru u Vijeću za ljudska prava u Ženevi.

Visoki povjerenik je nešto ranije u svom govoru na otvorenju 37. zasjedanja vijeća rekao da je “progon u modi, vraća se policijska država i ugrožene su temeljne slobode”, istaknuvši da u Europi “ksenofobi i rasisti više nemaju osjećaja srama, poput Viktora Orbana”. Po Zeidovim riječima, madžarski premijer je početkom veljače izjavio: “Ne želimo da se naša boja kože (…) miješa s drugima”.

Odgovarajući na optužbe, mađarski ministar vanjskih poslova se začudio što visoki povjerenik nije u dvorani vijeća.

“Gdje je sada visoki povjerenik? Zašto ne sluša reakcije zemalja članica?”, upitao je Szijjarto podrugujući se.

Na upit AFP-a, glasnogovornik visokog povjerenika nije htio ništa komentirati.

Szijjarto je ocijenio da je usporedba njegove zemlje “s najgorim diktaturama prošlog stoljeća jednostavno neprihvatljiva”.

“Mađarska je zemlja Mađara i želimo je takvom očuvati jer imamo pravo na to”, istaknuo je.

“Morali bismo imati pravo odlučivanja o tome tko ima pravo” doći, rekao je, istaknuvši da je “migracija nešto opasno”. “Možemo je zaustaviti, trebamo je zaustaviti”, rekao je.

Usto je kazao da je “masovan” dolazak migranata u Europu u 2015. – najveća migrantska kriza u Europi nakon Drugog svjetskog rata – “pružio terorističkim organizacijama prigodu da pošalju svoje aktiviste, teroriste i borce u Europu”.

“Povreda granica mora se smatrati kaznenim djelom i mora se kažnjavati. Mađarska uz velika ulaganja štiti svoje granice. Potrošili smo više od milijardu eura u tu svrhu u 2 do 2,5 godine”, zaključio je.

Komentiraj