Svijet
Decoration icon

Mađarska

Mađarska pozdravila Ficovu pobjedu: “Dijelimo slična stajališta”

Autor:

22.03.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije ministra vanjskih poslova i trgovine Madjarske Petera Szijjarta i ministra vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovicem. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Armin Durgut/PIXSELL

Mađarski ministar vanjskih poslova pozdravio je u nedjelju pobjedu Roberta Fica na izborima u Slovačkoj, rekavši da budući mandatar za sastav vlade dijeli stajalište mađarske vlade o pitanjima poput migracija i rata u Ukrajini.

“Robert Fico ima ista stajališta o ratu, migracijama i rodnim pitanjima kao i mi. Njegova pobjeda nudi ozbiljnu priliku za jačanje Višegradskog saveza“, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u objavi na Facebooku.

Višegradska skupina (V4) savez je četiriju srednjoeuropskih država: Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke koji se razvodnio nakon ruske agresije na Ukrajinu zbog drugačijeg stava Mađarske.

Ficov SMER-SSD je osvojio najviše glasova na izborima u subotu, 22,94 posto. Liberalna stranka Progresivna Slovačka osvojila je 17,96 posto glasova, a mjesta u parlamentu osvojilo je još pet stranaka.

Slovačka predsjednica najavila je u nedjelju da će “sutra povjeriti mandat za formiranje vlade pobjedniku izbora”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.