MAĐARSKA: Napuštamo UN-ove razgovore ako nacrt ostane “proimigracijski”

hina

Mađarska će pokrenuti postupak izlaska iz razgovora o UN-ovoj migracijskoj strategiji ako “ne bude pozitivnog zaokreta prema mađarskoj poziciji”, rekao je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijarto.

Vlada je ministru dala zadatak da analizira prvi nacrt paketa, koji će biti objavljen 5. veljače, i pokrene postupak za napuštanje razgovora ako dokument bude “proimigracijski”, poput deklaracije iz 2016. i izjave glavnog tajnika UN-a koja je poslužila kao osnova za nju, rekao je Szijarto na konferenciji za novinare.

Dodao je da bi paket trebao biti usvojen krajem godine i da međuvladini razgovori još nisu ni počeli, a glavni tajnik “je već proglasio rezultate”.

Szijarto također tvrdi da je “plan” američkog milijardera mađarskog porijekla Georgea Sorosa o migraciji doistao postojao “kao jasan koncept” i “da ima poveznica” s nedavnim izjavama glavnog tajnika.

Ministar je ocijenio da su i nacrt deklaracije i izjave glavnog tajnika suprotne poziciji i interesima Mađarske, jer sugeriraju da je “migracija dobra stvar i da je neizbježna”.

Po mađarskoj vladi migracija “nije pozitivan trend” i “predstavlja ozbiljnu sigurnosnu opasnost i može ju se zaustaviti”.

Deklaracija kao i izjava preporučuju da se pojednostavi imigracijski postupak što će dati novi poticaj ljudima koji razmišljaju da napuste svoju domovinu te bi isto tako “olabavili” nacionalne migracijske politike, rekao je Szijjarto.

Po UN-u zemlje “koje nisu pogođene migracijom” trebale bi također stvoriti programe za primanje migranata, dodao je.

Nadalje, rekao je Szijjarto, deklaracija preporuča “smanjenje kriminalizacije” ilegalnih ulazaka u zemlju.

Deklaracija nastoji učiniti “da pravo na migraciju izgleda kao temeljno ljudsko pravo kao da se ukloni razlika između legalne i ilegalne migracije”, rekao je Szijjarto.

Komentiraj