Mađari traže neovisno sudstvo i slobodne medije

epa

Oko 2000 Mađara prosvjedovalo je u ponedjeljak u zgradi državne televizije tražeći neovisne medije i sudstvo, u posljednjem u nizu okupljanja koje ujedinjuje podijeljenu oporbu protiv politike premijera Viktora Orbana.

Prosvjednici su izvikivali “Dolje Fidesz” (Orbanova vladajuća stranka), nosili transparente poput “TV je izgubila karakter javne televizije” i govorili da je televizija postala vladina PR služba.

S druge su strane bile stotine policajaca.

Zaštitari su ranije izbacili iz zgrade dvoje neovisnih zastupnika koji su željeli ući u studio i pročitati peticiju protiv onoga što nazivaju autoritarnim režimom.

Njih dvoje bili su među desetak zastupnika koji su proveli noć na televiziji prosvjedujući protiv Orbanove politike, nakon što je u nedjelju na ulice Budimpešte izašlo oko 10.000 ljudi.

Taj prosvjed nazvan “Sretan Božić gospodine premijeru” bio je četvrti i dosad najveći u tjedan dana protiv Orbana koji sve autoritarnije vlada Mađarskom.

Hodnja gradom protekla je mirno sve dok policija nije ispalila suzavac na prosvjednike ispred zgrade televizije.

Orbanova stranka Fidesz poručila je da “kriminalci” stoje iza “uličnih pobuna” i optužila Georgea Sorosa, američkog milijardera i filantropa mađarskog podrijetla da stoji iza prosvjeda.

Soros je oštar kritičar Orbana no odbacuje navode da stoji iza prosvjeda i smatra da takvim optužbama vlada želi stvoriti lažnog vanjskog neprijatelja.

Komentiraj