Macron upozorio Tursku zbog operacije u Siriji

EPA/LUDOVIC MARIN

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je Tursku da vojna operacija koju su poveli protiv kurdske milicije u sjevernoj Siriji ne bi smjela biti izlika za invaziju na tu zemlji te je dodao kako želi da Ankara koordinira svoje akcije sa saveznicima.

Turska je prošli tjedan pokrenula zračnu i kopnenu ofenzivu u sjeverozapadnom dijelu Sirije, čiji su cilj pripadnici kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) u području Afrina. To je otvorilo novi front u sedmogodišnjem građanskom ratu i negativno utjecalo na odnos između Turske i zemalja saveznica iz NATO-a.

“Ako se pokaže da svrha ove operacije nije samo borba protiv potencijalnih terorista koji prijete turskoj granici i postane osvajačka operacija, bit će to stvaran problem”, rekao je Macron u intervjuu za Figaro.

Pripadnike YPG-a Turska smatra terorističkom organizacijom i produljenom rukom zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK). S druge strane, Sjedinjene Države i Francuska naoružale su i obučile pripadnike YPG-a za borbu protiv Islamske države u Siriji.

Macron je rekao i da će o tome problemu razgovarati s turskim predsjednikom Tayipom Erdoganom. Kazao je i kako smatra da je zbog prirode operacije o njoj trebalo raspravljati među Europljanima, ali i među saveznicima.

Komentiraj