Macron: “Ukrajini potrebna snažna podrška EU”

Predsjednik Emmanuel Macron u srijedu se založio za stroži stav prema Rusiji i dodao da Europa treba pružiti jaču potporu Ukrajini, želeći ublažiti zabrinutost u Kijevu i europskim savezničkim državama zbog njegovog ranijeg stava prema Moskvi.

Macron je u utorak došao u Rumunjsku u okviru trodnevnog posjeta istočnim susjedima Ukrajine, među kojima je i Moldavija, a u četvrtak će se možda uputiti u Kijev zbog zajedničkog posjeta s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, talijanskim premijerom Mariom Draghijem i rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom, prenijela su dva diplomatska izvora.

Simbolični posjet dogodit će se dan prije nego što Europska komisija da preporuku o statusu Ukrajine kao kandidata za EU. Najveće europske nacije o ovom se pitanju još nisu izjasnile, ali bi o tome trebale raspraviti na skupu čelnika koji će se održati 23. i 24. lipnja.

„U ovom trenutku mi (Europljani) trebamo slati jasne političke signale, mi Europljani, za Ukrajinu i njen narod koji se herojski odupire“, kazao je Macron bez da je išao u detalje.

Francuskog vođu ranije su kritizirali Ukrajinci i njihove istočnoeuropske savezničke države jer njegovu podršku Ukrajini u ratu protiv Rusije smatraju nedovoljno odlučnom.

Francuski dužnosnici posljednjih dana žele osnažiti poruke koje šalju u javnost,  dok je Macron u utorak navečer okružen svojim trupama također zauzeo odlučniji stav.

„Učinit ćemo sve kako bismo zaustavili ruske ratne snage, pomoći ćemo Ukrajincima i njihovoj vojsci i nastavit ćemo pregovore“, kazao je pred francuskim i NATO snagama u vojnoj bazi u Rumunjskoj.

Macron je u zadnjih par tjedana opetovano govorio da je važno „ne poniziti“ Rusiju kako bi se, kad borbe prestanu, moglo naći diplomatsko rješenje. Zbog istog razloga ostavio je otvorene komunikacijske kanale s Kremljem, što je dodatno razljutilo saveznike.

U obraćanju s Iohannisom Macron je odbacio kritike, ali nastavio je inzistirati da će Ukrajina, za koju se nada da će pobijediti u ovom ratu, u nekom trenutku morati pregovarati s Rusijom.

„Dijelimo kontinent. Geografija je tvrdoglava i na kraju Europe nalazi se Rusija. Rusija je bila tu jučer, tu je danas i bit će tu sutra“, kazao je novinarima.

Francuska u Rumunjskoj predvodi skupinu 800 NATO vojnika, među kojima se uz belgijske i nizozemske nalazi i 500 francuskih vojnika. Pariz je postavio i svoj raketni sustav zemlja-zrak.

Macron će kasnije u srijedu otići u Moldaviju, zemlju za koju mnogi strahuju da bi s Ukrajinom mogla biti uvučena u ovaj konflikt.

U četvrtak bi oči svijeta mogle biti uperene na Kijev jer diplomatski izvori kažu da bi tada europski vođe mogli posjetiti glavni grad Ukrajine.

Macron je odbio komentirati „logistička pitanja“, ali je dodao da je važno održati nove pregovore s Ukrajinom po pitanju vojske, financija i problema nastalih zbog nemogućnosti izvoza žitarica iz Ukrajine.

Rumunjski predsjednik  kazao je da bi podrška Ukrajini trebala uključivati i ponudu statusa kandidata za članicu Europske unije.

„Mišljenja sam da se status kandidata Ukrajini treba udijeliti što je prije moguće, to je pravo rješenje iz moralne, ekonomske i sigurnosne perspektive“, rekao je Iohannis i dodao da postoje nastojanja da se nađe kompromis među mišljenjima europskih centara moći.

Komentiraj