Lutkarska predstava ‘Kralj Edip’ je klasik za sve generacije

Autor:

Dražen Šokčević

Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca ulazi u prostor Exportdrva premijerom predstave za mlade i odrasle ‘Kralj Edip’ u petak, 3. srpnja, s početkom u 21 sat.

‘Kralj Edip’ jedno je od najstarijih europskih kazališnih djela. Sofoklovu dramu, koju je Aristotel koristio kao primjer za ideju tragične sudbine, adaptirao je i režirao Luciano Delprato u koprodukciji s riječkim Gradskim kazalištem lutaka.

Umjetnik, redatelj, dramski pisac i pedagog iz argentinske Cordobe, rođen je 1978. godine. Uz pomoć novih medija, lutkarskog kazališta, animacije objekata, ova komorna predstava učinit će “Edipa“ značajnim i za one koji se prvi put susreću s tim naslovom.

“Grčki klasici predmet su mog posebnog interesa, jer se na njima temelji zapadna civilizacija. Međutim, na ta djela ne gledam kao kao na sliku prošlosti, već kao na sliku sadašnjosti“, rekao je Delprato.

“Adaptaciju sam radio misleći na aktualnost, jednom nogom u Sofoklovom djelu, a drugom u sadašnjem trenutku. Sofoklo je zapravo nevjerojatno moderan, odabire, kroz retrospekciju, ispričati nam događaj kao kriminalističku dramu. Istodobno pričamo priču o tajni identiteta“, dodao je.

U predstavi glume Edi Ćelić, Dean Krivačić, Mario Jovev, Alex Đaković i Nikola Nedić.

Autorski tim, uz Argentinca Delprata, čine i dramaturginja Nataša Antulov, kostimografkinja i scenografkinja Manuela Paladin Šabanović te oblikovatelj svjetla Rafael Rodriguez. Asistentice redatelja su Ana Marija Brđanović i Noemo Dessardo.

Izvedbu predstave je moguće pogledati i dan kasnije, u subotu 7. srpnja, također u Exportdrvu u 21 sat.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.