Lula kaže da mu je Putin uz čestitku rekao da želi jačanje odnosa Brazila i Rusije

Autor:

epa10367608 The President-elect of Brazil, Luiz Inacio Lula da Silva, delivers a speech during the celebration of Christmas for Waste Pickers and the Street Population, in Sao Paulo, Brazil, 15 December 2022. Lula ratified on 15 December the marked social accent that his government will have and assured in front of hundreds of garbage collectors that the poor 'will recover the right to have rights.'  EPA/Isaac Fontana

EPA/Isaac Fontana

Novoizabrani brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva rekao je u utorak da mu je ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao na nedavnoj izbornoj pobjedi, te je spomenuo čvršće odnose između dviju zemalja.

Putin je ranije ove godine rekao da ima “dobre odnose” i s Lulom i s krajnje desničarskim Lulinim prethodnikom Jairom Bolsonarom, koji je službeno putovao u Moskvu u veljači, samo nekoliko dana prije početka rata u Ukrajini.

Lula, koji planira posjetiti Sjedinjene Države i Kinu početkom svog mandata, želio je naglasiti da se Brazil “vratio” na svjetsku pozornicu otkako je on pobijedio na izborima u listopadu.

“Putin mi je čestitao na izbornoj pobjedi”, tvitao je ljevičarski čelnik, dodajući da je ruski predsjednik poželio i “jačanje odnosa između naših zemalja”.

“Brazil se vratio, traži dijalog sa svima i predan je potrazi za svijetom bez gladi i s mirom”, dodao je Lula.

Brazil i Rusija članovi su BRICS skupine brzorastućih gospodarstava koja također uključuje Kinu, Indiju i Južnu Afriku.

U odvojenom priopćenju, Kremlj je rekao da su obojica izrazila uvjerenje da će se “strateško partnerstvo… uspješno razvijati, uključujući i u okviru BRICS-a”.

Lula je također upravljao Brazilom od 2003. do 2010., tijekom Putinova prvog mandata kao ruskog predsjednika.

OZNAKE: putin, lula

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.