LUKŠIĆ O ‘SLUČAJU HREBAK’: “Ne može biti diskusije, zakoni moraju vrijediti jednako za sve”

Koordinator bolničkog liječenja oboljelih od Covid 19 Ivica Lukšić, maksilofacijalni kirurg iz Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu, izjavio je za N1 da je “situacija s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj je pod kontrolom”.

“Ne događa se ništa što nismo očekivali, s obzirom na svu dinamiku aktivnosti koje se odvijaju, brojke su jako dobre. Kao država i društvo smo se dobro snašli, iza nas je period iz kojeg imamo veliko iskustvo, znamo puno više nego na početku što se tiče liječenja, prijenosa, zaštite i organizacije. Sustav se pokazao izdržljiv, dobro vođen i iz cijele nedaće moramo naučiti puno i iskoristiti da unaprijedimo sustav na novu razinu”, izjavio je Lukšić. Smatra da je uspjeh u dobroj organizaciji ministarstva i velikoj ulozi medija, komunikacija je bila jasna, građani su odgovorili izuzetnom odgovornošću, a sustav je pokazao dinamičnost.

Komentirao je slučaj gradonačelnika Bjelovara i saborskog zastupnika Darija Hrebaka, koji je iz samoizolacije došao glasati u Sabor kako bi opstala parlamentarna većina i mogla biti izglasana nova Vlada. “Zrelo smo društvo i dobro da smo na to osjetljivi”, kaže Lukšić.

“Odgovornost je uvijek osobna, zakoni jedne zemlje moraju vrijediti za sve jednako. Tu ne može biti diskusije. Nemam dovoljno informacija o slučaju, no iz svakodnevnog iskustva imamo situacije koje zahtijevaju dodatnu komunikaciju s epidemiologom što se tiče medicinskog osoblja u samoizolaciji, a potrebni su u bolnici. Tada za pojedine situacije pokušavamo naći rješenje dogovorom za, primjerice, testiranja za pojedine situacije kada je važnije da je osoba u bolnici. Ako to struka dozvoli. Uvijek u životu postoje izuzetci, no ne bi smjeli biti bazirani na privilegiranoj poziciji da je to parametar za korištenje privilegije”.

Upozorava da ćemo “živjeti s virusom”. “Najesen nas vjerojatno čeka nešto gora situacija no što je sada, iz objektivnih razloga jer je za ljetnih mjeseci prijenos virusa otežan. Dolaskom zime i jeseni ulazimo u period kada ćemo imati vjerojatno jednak ili veći broj. No, spremni smo, razrađeni su modeli, KB Dubrava je spremna za više scenarija, sustav je pripremljen za lošije scenarije koje, vjerujem, možemo izbjeći ako se budemo držali pravila, distance, higijenskih uvjeta”, zaključio je Lukšić.

Komentiraj