Luka Korlaet: “Obveznice od 300 milijuna eura za sanaciju mreže iz 2007. netragom su nestale”

Sanacija rupe na Selskoj cesti u Zagrebu završena je. Cijevi su zamijenjene, rupa je zatrpana i službe trenutno čiste ulice i obavljaju se završni radovi. Prije puštanja u promet, potrebno je izvesti još dva ili tri sloja asfalta, javlja N1.

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet rekao je da je protekla noć bila mirna. “Cijev je popravljena, rupa zatrpana i sad su na terenu radnici zagrebačkih cesta koji popravljaju cestu. Sve bi trebalo bi biti završeno do petka navečer”, istaknuo je Korlaet.

U nedjelju je bilo 19 prijava štete, u utorak pet. Korlaet je naglasio i da su građani sjeverno od Ilice dobili vodu, ali i da postoji rizik od ponovnog pucanja cijevi.

“Rizik od ponovnog puknuća postoji. Magistralni vod je trasiran 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, već je penzioner. Zagreb ima 3500 km vodovodne mreže. Svake godine se mijenja oko 2 posto ili oko 70 kilometara cijevi. Zvuči puno, ali nije baš puno. Mislimo taj postotak povećati. Što se tiče dugoročnog plana, mislimo prijeći na hidraulični sustav”, rekao je i dodao da je to projekt koji se odvija kroz nekoliko desetaka godina.

Zagreb svake godine ulaže četiri milijarde kuna za održavanje vodoopskrbne mreže. Korlaet je rekao da bivša administracija nije gospodarila novcem u maniri dobrog gospodara. “Ova vlast će se ponašati odgovorno i savjesno, prekidamo s konceptima koji su vrijedili do sada”, poručio je zamjenik gradonačelnika.

Na pitanje što se dogodilo s novcem koji je EU 2007. dala upravo za ovakve situacije, Korlaet kaže da su obveznice od 300 milijuna eura uz pomoć kojih je trebalo sanirati vodoopskrbnu, kanalizacijsku i plinsku mrežu – netragom nestale.

“Mi moramo to revidirati i početi koristiti EU fondove. Mislimo aplicirati na NPOO kroz koji bi sanirali vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu. Kanalizacija je isto veliki problem. Ima 54 tisuće slivnika u Zagrebu, ViO me uvjerava da se svi jednom godišnje pregledaju i odštopaju. Pozivam građane da prijave sve što je zaštopano, ViO će izaći na teren”, rekao je.

Selska je, dodao je, jedna od žila kucavica na kojoj, i kad je u funkciji, nastaju čepovi. “A tek sad kad nije, suosjećam s građanima koji putuju na posao. Pokušajte ostati mirni još koji dan. Donji dio će biti otvoren još danas navečer, a ovaj gornji dio u petak navečer. Promet je zaista rak-rana Zagreba, kao i gospodarenje otpadom. Mislimo se pozabaviti prometom”, poručio je.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u srijedu se sastaje s ministrom gospodarstva Tomislavom Ćorićem. “Ministar isto živi u ovom gradu, ovo je središte Hrvatske u kojem živi četvrtina građana, sigurno se to tiče i njega i Vlade i države”, smatra Korlaet.

Sanacija magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda je završena i većina kućanstava dobila je vodu. Potpuna normalizacija cijelog sustava očekuje se danas. Selska cesta, na dijelu od Ozaljske do Krapinske, za sav promet bit će zatvorena do ponedjeljka.

Komentiraj