Ludnica zadnjeg kola engleske League 1: Čak 23 od ukupno 24 kluba bore se za promociju, doigravanje, ostanak ili barem bolju poziciju

Autor:

Twitter

Engleska League 1 podiže pojam neizvjesnosti na novu razinu. Pred zadnje kolo koje je na rasporedu u subotu još nijedan klub nije osigurao promociju u viši rang, ne zna se koji će klubovi igrati doigravanje za ulazak u Championship, pet klubova bori se za ostanak u ligi a jedini klub koji ima betoniranu poziciju i ne može ni gore ni dolje je posljednjeplasirana Crewe Alexandra.

Nema sumnje da će u zadnjem kolu stadioni biti krcati, a brojke navijača na utakmicama engleske treće lige su za naše, hrvatske prilike, nevjerojatne: Sunderland predvodi s prosjekom od 30.660 gledatelja po utakmici, slijedi Sheffield Wednesday s 21.973, pa Ipswich Town s 21.587, Charlton Athletic s 15.788, Bolton s 15.375… S druge strane, Crewe Alexandra je uvjerljivo zadnja na tablici ali svejedno klub ima 4.502 gledatelja po utakmici.

Ukratko, situacija pred zadnje kolo je ovakva: Wigan, Rotherham i Milton Keynes su u tri boda razlike i bore se za dva mjesta koja vode direktno u Championship. Jedan od ta tri kluba će u doigravanje za koje se bore još Sheffield United, Sunderland, Plymouth i Wycombe, i od ta četiri kluba jedan neće igrati play-off.

Na dnu je slična gužva. Osim spomenutog FC Crewe Alexandra koji ispada, Wimbledon i Doncaster se s 37 bodova još nadaju spasu jer Fleetwood i Gillingham imaju po 40 bodova i teoretski ih mogu sustići. Ispasti može i Morecambe koji ima 42 boda i postoji mogućnost da ga prestignu Fleetwood i Gillingham. Od tih pet klubova dva će se spasiti, tri idu u League 2.

Od ukupno 24 kluba u ligi njih 23 se u zadnjem kolu bore za nešto, promociju, doigravanje ili bolju poziciju na tablici što donosi veću nagradu. Ovisno o poziciji klubovi League 1 na kraju sezone dijele oko 1.4 milijuna funti, u to naravno nisu uračunata TV prava koja, ukupno za 72 kluba Championshipa, League 1 i League 2, iznose nevjerojatnih 119 milijuna funti godišnje, koliko iznosi ugovor sa Sky Sports.

Uglavnom, ako ste u subotnje rano poslijepodne slobodni, bacite oko na neku od utakmica, na primjer Gillingham – Rotherham bi moglo bi strašno zanimljivo, prvi se bore za ostanak, drugi za promociju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.