LOVA DO KROVA Vatreni bi ozbiljno mogli zaraditi na Euru, UEFA osigurala 331 milijun eura

Autor:

10.06.2024., Neuruppin, Njemacka - Europsko prvenstvo 2024. Trening hrvatske nogometne reprezentacije na trening-igralistu Volksparkstadion. Ivica Olic, Zlatko Dalic Photo: Luka stanzl/PIXSELL

Foto: Luka stanzl/PIXSELL

Europsko prvenstvo u Njemačkoj počinje u petak, a otvorit će ga domaćin Njemačka i reprezentacija Škotske. Susret u Munchenu na Allianz Areni počinje u 21 sat. Hrvatska reprezentacija će svoj prvi susret igrati u subotu protiv Španjolske, a utakmica se igra u Berlinu na Olimpijskom stadionu s početkom u 18 sati.

UEFA je za Euro osigurala nagradni fond za reprezentacije koje će sudjelovati u ukupnom iznosu od 331 milijun eura. Svaka reprezentacija će samo za nastup na Euru zaraditi 9.25 milijuna eura. Za svaku pobjedu u grupnoj fazi natjecanja, reprezentacije će zaraditi dodatnih milijun eura, a remi vrijedi 500.000 eura.

Ako reprezentacija ispadne u osmini finala, dobiti će nagradu od još 1.5 milijuna eura. Ispadanje u četvrtfinalu vrijedi 2.5 milijuna eura, a ulazak među najbolje četiri reprezentacije bit će nagrađen s četiri milijuna eura. Finalistu natjecanja je osiguran dodatni bonus od pet milijuna eura, a novi prvak Europe će zaraditi dodatnih osam milijuna eura. Maksimalni iznos koji europski prvak može zaraditi, uz sve tri pobjede u skupini, je 28.25 milijuna eura.

U usporedbi s prošlim Eurom, UEFA je smanjila nagradni fond. I tada je svaka reprezentacija za sudjelovanje dobila 9.25 milijuna eura, ali je pobjeda u skupini vrijedila 1.5 milijuna eura dok je remi vrijedio 750.000 eura. Ulazak u osminu finala je vrijedio 500.000 eura više nego na Euru u Njemačkoj, a ulazak u četvrtfinale 725.000 eura više. Polufinalisti su na prošlom Euru dobivali bonus od pet milijuna eura (sada je to četiri milijuna).

Finalist prošlog Eura je zaradio bonus od sedam milijuna eura, što je za dva milijuna eura više nego sada, a Italija je kao bonus za pobjedu u finalu dobila 10 milijuna eura odnosno dva milijuna više nego što će dobiti pobjednik nadolazećeg Eura. Teoretski, na prošlom Euru je pobjednik, uz sve tri pobjede u grupi, mogao zaraditi 34 milijuna eura odnosno 5.75 milijuna eura više nego budući osvajač prvenstva u Njemačkoj.

KAISER ZA SVA VREMENA Uefa će odati počast Franzu Beckenbaueru na svečanom otvaranju Eura

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.