LOVA DO KROVA Brighton & Hove Albion ostvario rekordan profit za jedan engleski klub

Autor:

Pixabay

Brighton & Hove Albion je objavio rekordnu dobit od 122,8 milijuna funti za sezonu 2022./23. čime je postao član Premier lige s ostvarenim najboljim financijskim rezultatom u povijesti.

Do odličnih rezultata je došlo pod ravnanjem talijanskog trenera Roberta de Zerbija koji je momčad doveo do šestog mjesta ljestvice i polufinala FA Cupa te plasmana u Europsku ligu što je donijelo i niz unosnih transfera. Ne treba zaboraviti ni bivšeg stratega Grahama Pottera i njegov stožer za kojeg je Chelsea izdvojio čak 23 milijuna funti kako bi ih u rujnu 2022. godine doveo na svoju klupu gdje se na koncu nisu iskazali.

Odmah po objavi odličnih rezultata “Galebovi” su priopćili i da su s izvršnim direktorom kluba Paulom Barberom dogovorili novi u ugovor koji vrijedi do 2030. godine. Barber je u klubu već 12 godina otkad je stigao iz Vancouver Whitecapsa te je u tom periodu ostvario promociju u najviši rang natjecanja u kojem je na koncu prvi put u 123 godine postojanja kluba izboren i nastup u europskom natjecanju.

“Ovi će rezultati zapeti za oko zbog rekordnih brojki. U sezoni kada smo pisali povijest na terenu, napravili smo veliki korak naprijed u smislu dugogodišnjeg cilja kluba da postanemo održiviji i da se manje oslanjamo na nevjerojatno velikodušna ulaganja vlasnika kluba Tonyja Blooma.”, rekao je Barber.U odnosu na prethodni izvještaj dobit kluba je porasla za gotovo 100 milijuna funti, a prihod je iznosio rekordnih 204,5 milijuna funti. Rekordu su uvelike doprinijeli i transferi Alexisa Mac Allistera u Liverpool, Marca Cucurelle u Chelsea i Yvesa Bissouma u Tottenham za ukupni ukupni iznos koji ima potencijal, s bonusima, premašiti 140 milijuna funti. Odlasci Moisesa Caiceda i Roberta Sancheza u Chelsea nisu obuhvaćeni u ovom izvještajnom razdoblju.

Dio pozamašnog profita za početak će se iskoristi za otplatu dijela od gotovo 500 milijuna funti koje je vlasnik i predsjednik Tony Bloom uložio u klub tijekom svoje 16-godišnje vladavine. Za početak je dug prema njemu smanjen za 33,2 milijuna funti.

Dobit će također biti usmjerena na novu navijačku zonu izvan stadiona Amex koja bi trebala biti otvorena sljedeće sezone, a dio novca će se uložiti i za jačanje momčadi tijekom predstojećeg ljetnog prijelaznog roka.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.