Lőrinc Mészáros više nije formalni suvlasnik NK Osijek

Autor:

12.02.2016., Osijek - Svecana primopredaja vlasnistva NK Osijek madjarskom investitoru. Lorinc Meszaros.
Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Marko Mrkonjic/PIXSELL

Mađarski poduzetnik Lőrinc Mészáros više nije formalni suvlasnik, a ni član Nadzornog odbora NK Osijek. Ostavku na mjesto predsjednika NO podnio je još 9. srpnja, nepuna dva tjedna nakon što je dobio novi četverogodišnji mandat. Iz Gradskog vrta tako puna dva mjeseca javnost nisu izvijestili od značajnoj promjeni u vodstvu i vlasništvu kluba, a bez odgovora je ostao i naš upit u kojem smo zamolili da nam se objasne razlozi njegove iznenadne ostavke.

Mészáros nije samo napustio NO Bijelo-plavih nego od 22. srpnja više nije ni član društva tvrtke NK OS d.o.o. koja je vlasnik 97,07% dionica NK Osijek. Umjesto njega član društva je postao privatni investicijski fond BETA sa sjedištem u Budimpešti. Ostala dva člana društva NK OS d.o.o. pri tome su ostala nepromijenjena, a radi se o bivšem predsjedniku Osijeka Ivanu Meštroviću te sadašnjem članu NO kluba Laszlu Szijju koji je ujedno vlasnik građevinske tvrtke Duna Aszfalt, koja je i sponzor NK Osijek.

Umjesto Mészárosa na mjesto predsjednika NO kluba od 13. srpnja promoviran je Mihaly Takacs koji je ujedno direktor nogometne akademije u Felcsútu, a NO je ostao u krnjem sastavu od četiri člana. Uz Takacsa i Szijja u tom tijelu su još od konca lipnja ove godine i Dražen Nimčević te Janoš Andoči koji su tad zamijenili Zlatka Andrića i Damira Gojanovića.

BETA privatni fond osnovan je prošle godine, a nije poznato tko ima udio u njemu. Fond formalno vode Dénes Antal i Márkus Balázs odnosno njihova konzultantska tvrtka Nukleus.

Mađarski portal G7.hu razloge navedenih promjena pronalazi pak u pravilima UEFA-e. Naime Mészáros osim u Osijeku prevladavajući utjecaj ima i u mađarskoj Puskas Akademiji gdje je na čelu fondacije koja je vlasnik kluba, a oba kluba su u prošloj sezoni izborili plasman u kvalifikacijsku fazu Europske lige. Dok je Puskas Akademija već završila svoj europski put eliminacijom od švedskog Hammarbyja u 1. kolu kvalifikacija, Bijelo-plave sljedećeg tjedna u 2. pretkolu očekuje sraz sa švicarskim Baselom.

Prema trenutno važećim pravilima kontinentalne nogometne organizacije zabranjeno je da dva kluba koja imaju istog vlasnika odnosno u kojima ista osoba ima prevladavajući utjecaj sudjeluju u istoj fazi europskog klupskog natjecanja. Zbog toga je Mészáros morao formalno odstupiti iz jednog od klubova, a na koncu je odabrao NK Osijek.

“Budući da Lőrinc Mészáros također ima ulogu u Puskás Akademiji, mogao se pridržavati pravila UEFA-e samo ako je dao ostavku u jednom od dva kluba pa je odlučio formalno napustiti NK Osijek.”, potvrdili su za G7.hu iz komunikacijskog odjela Grupe Mészáros. Istovremeno iz tvrtke na pitanja o vlasništvu u tvrtki NK OS d.o.o. u koji je ušao fond BETA te tko stoji iza njega nisu dali konkretan odgovor. Mađarski portal sugerira da bi UEFA-e bilo u interesu saznati tko ima udio u privatnom fondu BETA kako bi se vidjelo je li Mészáros na ovaj način samo zaobišao njena pravila.

Slična situacija je u europskom klupskom nogometu bila aktualna prošle godine kada je ždrijeb Lige prvaka u istu grupu spojio RB Leipzig i Red Bull Salzburg obzirom da su povezani s Dietrichom Mateschitzom odnosno tvrtkom Red Bull, no UEFA je naposljetku odlučila u korist klubova, bila je dosta popustljiva te joj je bilo dovoljno da su u Red Bull Salzburgu ključne upravljačke pozicije preuzeli novi ljudi koji formalno nisu imali poveznica s RB Leipzigom, a ni samom tvrtkom Red Bull.

Shodno tome formalne promjene u vlasništvu NK Osijek kao i izlazak Lőrinca Mészárosa iz NO Bijelo-plavih ne bi trebao zabrinuti navijače kluba kad je u pitanju daljnje ulaganje u momčad te izgradnju sportske infrastrukure na Pampasu. Najbolja potvrda toga su recentna događanja te dolazak Nenada Bjelice koji je uz trenersku palicu preuzeo i kompletnu sportsku politiku kluba.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.