Londonski muzeji ponudili aplikaciju koja na uličnim zidovima otkriva umjetnička djela

Screenshot YouTube

Tri poznata muzeja iz Londona su pokrenula inovativan i društveno koristan projekt. Državna galerija (National Gallery), Državna galerija portreta (National Portrait Gallery) i Kraljevska akademija umjetnosti (Royal Academy of Arts) su prezentirale aplikaciju za pametne telefone, koja omogućuje čitanje kodova i pogled na neka umjetnička djela uz korištenje tehnologije proširene stvarnosti.

Dostupnost kulturnih i umjetničkih sadržaja tijekom pandemije koronavirusa i lockdowna se u cijelom svijetu pokazao kao nedostatak, a ideja predstavljanja umjetnosti na ulici ima dugu povijest. Okolnosti, koje je donijela pandemija su samo dodatno naglasile ovu ideju.

Za stanovnike Londona kodovi su jasno istaknuti brojevima u okvirima i natpisom ‘art of london’, koji se nalaze na prozorima, izlozima trgovina, zidovima. Aplikacija ‘čita’ kod i otkriva umjetničku sliku u digitalnom formatu te omogućuje detaljan pregled djela i novo iskustvo. Inovativna izložba je postavljena u središtu glavnog britanskog grada do početka srpnja.

Komentiraj