EPA/ANDY RAIN

London premašio New York po broju ubojstava u zadnja dva mjeseca

Londonska policija istraživala je u protekla dva mjeseca više ubojstava nego New York, pokazuju statistički podaci, a gradonačelnik je u utorak osudio “nasilje” na gradskim ulicama nakon još jednog vikenda krvoprolića.

Sedamnaestgodišnja djevojka umrla je pošto su u nju ispaljeni hici iz vatrenog oružja u Totenhanu, sjevernom dijelu Londona, a u južnom dijelu Londona u nedjelju muškarac je zadobio smrtonosne ubode nožem.

“Gradonačelnik je izrazio duboku zabrinutost zbog nasilnih zločina u prijestolnici – svaki život izgubljen u nasilnom zločinu je tragedija”, rekla je glasnogovornica londonskog gradonačelnika Sadiqa Khana u utorak.

“Naš je grad i dalje je jedan od najsigurnijih u svijetu… no Sadiq želi da bude sigurniji i naporno radi kako bi stao na kraj zlu nasilja”.

U veljači je počinjeno 15 ubojstava u Londonu, a u New Yorku 14, prema podacima londonske, odnosno njujorške policije.

U ožujku je taj omjer iznosio 22 ubojstva za London i 21 za New York.

Prema podacima za siječanj ipak je više zločina počinjeno u New Yorku, a oba grada imaju populaciju slične veličine, no britanski političari i policija sve su zabrinutiji porastom broja ubojstava vatrenim i ubojstava hladnim oružjem.

Prema londonskoj policiji bande se sve više internetom koriste za veličanje nasilja i u roku od nekoliko minuta na društvenim mrežama mogu buknuti svađe između mladih ljudi.

“To se razvija brže, sve je teže smiriti ljude”, rekla je Cressida Dick iz londonske policije.

I glasnogovornik premijerke Therese May osudio je takav trend i poručio “Nema mjesta za nasilni zločin u našem društvu. Vlada je odlučna učiniti sve da razbije taj krug”.

Komentiraj