EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

London ne želi pustiti Assangea u Ekvador

Velika Britanija je odbacila zahtjev Ekvadora da se osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu odobri diplomatski status, objavio je u četvrtak glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova.

Assange je više od pet godina zatočen u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu koje mu je 2012. dalo azil kako bi izbjegao izručenje u Švedsku zbog optužbi o silovanju.

On je više puta odbacio te optužbe, tvrdeći da su one zavjera kako bi ga se izručilo Sjedinjenim Državama.

“Ekvadorska vlada je nedavno zatražila diplomatski status za gospodina Assangea ovdje u Britaniji”, otkrio je glasnogovornik.

“Britanija je odbila taj zahtjev i ne razgovara s Ekvadorom po tom pitanju”.

“Ekvador zna da je rješenje ovog pitanja da Assange napusti veleposlanstvo i suoči se s pravosuđem”, dodao je glasnogovornik.

Švedsko tužiteljstvo je u svibnju odustalo od istrage o navodnom silovanju, no britanska policija je objavila kako bi Assange u slučaju izlaska iz veleposlanstva ipak bio uhićen zbog kršenja uvjeta oko jamčevine.

Ime čelnika WikiLeaksa pojavilo se u ekvadorskoj bazi identifikacijskih brojeva, zbog čega se smatra da je vjerojatno dobio državljanstvo te južnoameričke države.

Taj bivši haker razljutio je Washington objavom stotina tisuća tajnih američkih diplomatskih depeša u kojima su često izneseni veoma kritični stavovi o svjetskim čelnicima, od ruskog predsjednika Vladimira Putina do saudijske kraljevske obitelji.

Assange je stoga za neke heroj koji je razotkrio zloupotrebe moći vlada i koji promiče slobodu govora, no za druge je kriminalac koji je otkrivanjem tajni potkopao sigurnost zapadnih država.

Komentiraj