Ljubo Jurčić: “Mjere moraju biti selektivne da bi bile efikasne”

Autor:

25.01.2022., Zagreb - Tribina suceljavanja u Matici hrvatskoj - Euro - da ili ne? Ljubo Jurcic.
   Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec , Pixell

Neslužbene obrise mjera, koje će se navodno naći u paketu pomoći čije bi detalje sutra trebala službeno predstaviti Vlada RH, za N1 studio raščlanio je profesor s ekonomskog fakulteta Ljubo Jurčić.

Ograničavanje cijena namirnica, za njega je prije svega politički potez, koji se poduzima u nuždi kada druge mjere nemaju efekta za očuvanje socijalne slike i gospodarstva. Pri tome upozorava da treba voditi računa o jednoj posljedici takve odluke. “Limitiranje bi dovelo do mrvljenja ili lomljenja proizvodnih lanaca jer ako im materijalni troškovi rastu, a oni to ne mogu prebaciti na potrošače, oni se u urušavaju”, kazao je.

Kod pitanja o ‘lovu u mutnom’ gdje je kao primjer iskorišten rast ulja od preko 100%, profesor Jurčić je odgovorio: “Postoji reprodukcijski lanac i tu se gleda koliko u svakoj karici lanca rastu troškovi. Vlada bi trebala imati tu analizu da na temelju toga procijeniti ponašanje proizvođača. Generalno govoreći, situacija u Hrvatskoj kod tih proizvođača baš i nema neke dodane vrijednosti koju su sačuvali i s kojom bi mogli kompenzirati povećanje troškova. Ti proizvođači su jednim dijelom u pravu. U svakom slučaju, Vlada treba donositi odluke na stručnoj analizi i konkretnim podacima”.

“Imamo različite proizvode koje jedu bogati, manje bogati, srednji sloj… Mljeveno meso je ukusno. Sada će se netko uvrijediti možda, ja nisam stručnjak, ali u njega se mogu dodati različiti dodaci koji se ne mogu u cjelovito meso. Onda u 100 grama imamo 60 posto iskonskog mesa, a ostalo su puno jeftiniji dodaci”, rekao je Jurčić pojašnjavajući zašto je upravo mljeveno meso jedan od proizvoda koji bi podlijegao ograničenju rasta cijene.

Na kraju razgovora za N1 Studio, Jurčić je dodao kako smatra da Vlada ne treba dijeliti linearno svima, nego prema cenzusu i zaključio: “Mjere moraju biti selektivne da bi bile efikasne”!

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.