Ljubiša Samardžić i Bogdan Diklić odbili su uloge u kultnom filmu

Kultni jugoslavenski film “Ko to tamo peva” svoju premijeru je imao 30. lipnja 1980. godine. Priču o tragikomičnim nezgodama putnika u jednom dotrajalom autobusu koji iz provincije vozi prema Beogradu pogledale su generacije mladih i starih. No, malo ljudi zna da je u početku bilo planirano da film do publike dođe u drugačijoj izvedbi.
Redatelju Slobodanu Šijanu je pripala čast da režira ovo ostvarenje tek nakon što je Goran Paskaljević odustao, i to kako bi se posvetio filmu “Zemaljski dani teku”.

Ono što je još posebno zanimljivo je činjenica da su uloge Miška i šlager pjevača bile namijenjene drugim glumcima. – Ulogu Miška Krstića sam namijenio Bogdanu Dikliću, ali njegovo tadašnje matično kazalište nije ga pustilo na snimanje, pa je morao odbiti. Zbog toga sam ulogu vozača ponudio Aleksandru Berčeku koji ju je odmah prihvatio – prisjetio se redatelj Šijan. – Ulogu pjevača šlagera sam u prvoj podjeli namijenio Ljubiši Samardžiću, ali ju je on, iz meni nepoznatog razloga, odbio. Dragan Nikolić ju je prihvatio u posljednjem trenutku i odlično mu je legla.

Čak se i on dvoumio oko uloge. Naime, njegova supruga Milena Dravić, nikada se nije miješala u odabir njegovih uloga, ali je ostalo upamćeno kao zanimljiv detalj da je uz njenu podršku prihvatio, ispostavit će se, svoju legendarnu ulogu u filmu “Ko to tamo peva”.

Prisjetila se i sama tog vremena: – Ne znam točno ni zašto ni kako, al’ bio je nekako indisponiran u to vrijeme kad je dobio tekst pa ga je isprva odbio. Uzmem ja tekst, pa radi se o Dušku Kovačeviću… on ne omanjuje… I kad sam pročitala, kažem: „Dragane, javljaj se ekipi, uzmi ovu ulogu, vidjet ćeš, biti će ti važna“… A on je potom ubrzo na pravi način sagledao i svoju ulogu i kompletan scenarij.

 

Komentiraj