LinkedIn gasi svoju aplikaciju za Kinu i ukida 716 radnih mjesta

Autor:

Photo: Pixabay

Tvrtka LinkedIn, koja korisnicima nudi istoimenu profesionalnu društvenu mrežu za poslovne kontakte, u utorak je najavila da će ukinuti 716 radnih mjesta i ugasiti svoju aplikaciju Incareer, dostupnu u Kini, što je njezin američki vlasnik Microsoft opravdao “žestokom konkurencijom” i “teškom makroekonomskom klimom”.

Računalni div bio je jedna od rijetkih američkih internetskih tvrtki koja je uspjela nametnuti društvenu mrežu u Kini unatoč cenzuri i strogim lokalnim propisima.

Microsoft je Kinezima ponudio verziju svoje profesionalne mreže pridržavajući se pritom, kroz zajedničko lokalno ulaganje, drakonskih mjera.

Šef LinkedInea Ryan Roslansky rekao je da su ukidanja radnih mjesta nužna zbog racionalizacije poslovanja tvrtke te da će se ubuduće više koristiti usluge vanjskih suradnika.

Kazao je i da će promjene rezultirati otvaranjem 250 novih radnih mjesta, a glasnogovornik LinkedIna je objavio da će se zaposlenici koji su izgubili radno mjesto u ovoj tvrtki moći natjecati za nove pozicije.

“Izazovno operativno okruženje”

U 2021. je tvrtka koja slovi kao lider za poslovne kontakte, ukinula aplikaciju “LinkedIn” u kontinentalnoj Kini, kao razloge navevši “izazovno operativno okruženje” i “povećane zahtjeve za usklađenjem s lokalnim propisima”.

Zamijenila ju je pojednostavljenom lokalnom verzijom nazvanom InCareer, koja je lokalnim stručnjacima omogućila da nastave pronalaziti i prijavljivati ​​se za poslove, ali i da ostanu povezani sa svojom mrežom.

“Nakon pažljivog razmatranja, donijeli smo odluku o gašenju InCareera od 9. kolovoza 2023.”, objavila je u utorak društvena mreža.

“Unatoč prvobitnom uspjehu, InCareer se suočio sa žestokom konkurencijom i teškom makroekonomskom klimom, što nas je u konačnici navelo da odlučimo ukinuti svoje usluge” u Kini, objavio je LinkedIn.

Mreža je posljednjih godina marginalizirana usred mnoštva inovativnih lokalnih aplikacija.

Većina američkih internetskih multinacionalnih društvenih mreža, poput Facebooka, Twittera, Instagrama, YouTubea…, već je duže vrijeme blokirana u Kini, jer se ne uspijeva pridržavati strogih lokalnih zakona i ne uvijek jasnih pravila poslovanja.

Tehnološki divovi su pod pritiskom da blokiraju sve neželjene sadržaje i teme koje se smatraju politički osjetljivima na internetu u ime društvene stabilnosti.

LinkedIn se posljednjih godina našao na meti kritika zbog uklanjanja disidentskih računa i brisanja politički osjetljivih sadržaja sa svojih stranica.

OZNAKE: Kina, LinkedIn, gasi se

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.