Liječnik infektivne klinike: “Najmlađi pacijent ima šest mjeseci”

U posljednja 24 sata u Osijeku su preminule dvije bebe stare tek nekoliko dana. Osim koronavirusa, imale su i niz teških komorbiditeta.

“Vrlo vjerojatno je covid značajno pridonio ovako lošem ishodu kod beba”, rekao je Krunoslav Šego iz osječkog KBC-a. Za tu je bolnicu ovo bio jedan od početka pandemije. I u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu liječe se najmlađi pacijenti.

“Tijekom prošlog tjedna-dva smo ih imali nekoliko međutim trenutno ih imamo svega dvoje. Najmlađi pacijent ima šest mjeseci”, kazao je za Dnevnik.hr Srđan Roglić iz Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 739 djece do 10 godina starosti pozitivno je na koronavirus.

Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti, objasnio je da su simptomi kod djece puno blaži. Najčešće se radi o respiratornim problemima i probavnim simptomima. Roditelje pozivaju da prate simptome kod djece.

Uskoro bi se djeca mogla početi i cijepiti. “Naravno da dugoročno će biti dobro da se njih cijepi, ne čak toliko zbog njihove težine kliničke slike koliko zbog toga da se taj cijeli lanac proba prekinuti”, objasnio je Roglić.

 

Komentiraj