LIJEČNICI UPOZORAVAJU: “I mladi su ugroženi, trebaju štititi i sebe i starije”

Prošlotjedna smrt tridesetogodišnjaka u Texasu, koji je sudjelovao na “korona partyju” misleći da je virus “obmana”, podsjetila je na prošireno uvjerenje da koronavirus ne prijeti mladima. Stručnjaci međutim upozoravaju: pogrešno je tako misliti. Podaci američke Bolnice Johns Hopkins još su u travnju potvrdili da je gotovo četrdeset posto hospitaliziranih od koronavirusa u SAD-u bilo u dobi od dvadeset do 54 godine, a da je polovina pacijenata na intenzivnoj skrbi bila mlađa od 65. Pritom postoji i društvena odgovornost: mladi trebaju osvijestiti vlastitu obvezu da zaštite starije od infekcije.

Prošlog tjedna, tridesetogodišnji Teksašanin umro je u bolnici u San Antoniju nakon što se zarazio na “korona partyju”, zabavi kakve organiziraju zaraženi “da bi provjerili je li virus stvaran i mogu li se sudionici zaraziti”, objasnila je glavna liječnica Metodističke bolnice u San Antoniju Jane Appleby, u kojoj je pacijent umro.

Mladić se teško razbolio, ispričala je za medije Appleby, a prije nego što je umro, medicinskoj sestri je rekao: “Pogriješio sam. Mislio sam da je ovo obmana, ali nije’. Appleby je objasnila da je priču ispričala medijima “kako bi svi, a naročito mladi, shvatili da nisu nepobjedivi”.

“Virus nikoga ne zaobilazi, i nitko nije nepobjediv. Ne želim širiti paniku, nego samo navesti stvarne primjere kako bi zajednica shvatila da je ovo vrlo ozbiljan virus i da se lako širi”.

Ali koliko je, zapravo, koronavirus opasan za mlade? Jane Appleby nema iluzija: u sklopu višestrukog povećanja broj zaraza na njihovom području, koji se u samo nekoliko tjedana učetverostručio, zaražene su sve dobne skupine, “s nekoliko kritično bolesnih dvadesetogodišnjaka i tridesetogodišnjaka u Metodističkoj bolnici”. “Molim vas, nosite masku, ostanite kod kuće kad možete, izbjegavajte veće skupine i perite ruke”, pozvala je Appleby.

Bolnica Johns Hopkins, u vlasništvu jednoga od najuglednijih studija medicine u svijetu, Sveučilišta Johns Hopkins, još je u travnju upozorila kako je “važno da mladi shvate da Covid 19 može zaraziti i njih”.

U članku o toj temi, bolnica je konstatirala kako su prvi podaci govorili da je “koronavirus prije svega prijetnja starijima i ljudima s dodatnim bolestima”, ali i naglasila kako je već u ožuku bilo jasno da “trendovi postaju jasniji”: već su tada pristizali podaci da “i mladi obolijevaju, a neki slučajevi zahtijevaju i hospitalizaciju, pa i intenzivnu njegu”.

Podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iz polovine ožujka pokazali su da je 38 posto od 508 hospitaliziranih bilo između 20 i 54 godine starosti, a polovina pacijenata na intenzivnoj njezi bila je mlađa od 65 godina.

“Covid 19 može rezultirati ozbiljnom bolešću kod osoba svih uzrasta”, citirala je Bolnica Johns Hopkins “jasnu prijetnju” koju su ustanovili istraživači CDC-a.

Usprkos tim spoznajama, aktualni drugi val pandemije, koji je krenuo nakon okončanja globalne karantene polovinom svibnja, u nekim državama sugerira da raste baš na infekciji mlađih ljudi. Guardian je u nedavnom članku naveo stav direktora CDC-a Roberta Redfielda, koji je “sugerirao da su mladi pomogli rastu dijagnosticiranih korona infekcija”, premda je moguće i to da su “mnoge infekcije ostale nedijagnosticirane u ranijoj fazi izbijanja pandemije”.

Prema posljednjim podacima zabilježenima u SAD-u koje je naveo Guardian, zaraza raste među mlađima nakon što su otvoreni barovi, trgovine i restorani.

Slični su trendovi zapaženi u Izraelu, Portugalu i nekim drugim zemljama, što je stručnjake Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navelo da konstatiraju kako bi rast infekcije među mladima u zemljama u razvoju također mogao postati veliki problem.

Istraživač na zdravstvenom programu britanskog Chatham Housea Benjamim Wakefield izjavio je za Guardian kako “postoji opasnost da bi postignuti pozitivni koraci mogli biti ugroženi promjenom javnog stava prema pandemiji i uvjerenjem da je pobijeđena, ili da je prijetnja smanjena”. “Takav je stav već vidljiv kroz nepoštovanje fizičke distance na plažama, u parkovima, pa čak i na ilegalnim zabavama”, poput spomenutih “korona partyja”.

Na Floridi, primjerice, više od trideset posto svih zaraženih trenutno su osobe između petnaest i 34 godina starosti, dok je istodobno prosječna dob zaraženih na Floridi s 55 godina starosti u svibnju mjesec kasnije pala ispod 35 godina.

“Nije se virus promijenio, nego smo mi promijenili ponašanje”, komentirao je profesor zdravstvene statistike na Sveučilištu Washington u Seattleu Ali Mokdad. “Mladi češće izlaze i riskiraju”, dodao je upozoravajući na trenutne procjene prema kojima “na svaki zabilježeni slučaj dolazi deset neprepoznatih zaraza”.

Mladi, dakle, nose dvostruku odgovornost: da zaštite sebe, i da zaštite starije, s kojima žive. “Važno je da mladi shvate kako Covid 19 može zaraziti njih, i da poduzmu sve kako se ne bi zarazili. Uz to što ugrožavaju vlastito zdravlje, više zaraza među mladima znači i veći rizik za starije, kojima još uvijek najviše prijeti smrt od Covida 19”, naglasili su u Bolnici Johns Hopkins.

Komentiraj