HINA / Denis CERIĆ

Liječnici prosvjedovali na Markovom trgu, primio ih Kujundžić

Liječnici koncesionari koji su od jučer u bijelom štrajku, danas prosvjeduju pred Vladom. Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je kako će primiti predstavnike liječnika nakon prosvjeda.

“Sa svima treba razgovarati i uvažiti konstruktivne prijedloge. Razgovarat ćemo s prosvjednicima i čuti njihove prijedloge. Predložit ću prosvjednicima da izaberu od 5 do 7 predstavnika s kojima ću danas obaviti razgovor”, kazao je Kujundžić za N1 televiziju.

Zagreb, 27.6.2018. – Sastanak ministra Kujundžića s predstavnicama liječnika primarne zdravstvene zaštite. foto HINA/ Vlada RH

“Ovo je naše posljednje upozorenje premijeru”

“Ovo je naše posljednje upozorenje premijeru Plenkoviću i ministru Kujundžiću. Ako se ovakav zakon donese za pet godina nećemo imati primarnu zdravstvenu zaštitu jer će za pet godina ovi koji sad rade otići u penziju, a neće im imati tko naslijediti”, rekla je na prosvjedu Vikica Krolo.

“Zašto uvijek uskraćujete dostupnu i najjeftiniju skrb u ordinacijama obiteljskih liječnika? Trebaju li ljudi doktore ili političare da ih liječe?”, upitala je.

“Šokirani smo zaokretom”

Podsjetimo, udruge koje okupljaju liječnike primarne zdravstvene zaštite traže da se poštuju jamstva koja su dobili tijekom javne rasprave – da će liječnici moći sami birati žele li raditi kao privatnici ili zaposlenici domova zdravlja te da se u zakonski tekst vrati mogućnost prijenosa prava na ordinaciju. U udrugama su uvjereni da je ministar Kujundžić, koji se do sada zalagao za spomenute promjene, popustio pod pritiskom premijera Plenkovića jer se ovako želi dodvoriti županima koji žele kontrolirati tko će moći ići u privatnike.

Prema finalnom Nacrtu prijedloga ZZZ-a, u Nacrt je vraćen sporni članak prema kojem će 25 posto ordinacija primarne zdravstvene zaštite obvezno biti pod domovima zdravlja. Također, izbrisani su članci prema kojima bi liječnicima prilikom umirovljenja bio omogućen prijenos ordinacija privatne ordinacije na kolegu.

“Mi smo bili sudionici donošenja Nacrta prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Bili smo rijetki koji su stajali uz ministra Kujundžića, kada je donio reforme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Jedan od uvjeta bila je sloboda izbora, da liječnici mogu sami birati žele li biti zaposlenici domova zdravlja ili raditi u privatnoj ordinaciji, kao koncesionari. Također, dobili smo obećanje i da će se sadašnje privatne ordinacije prilikom umirovljenja liječnika, moći prenijeti na mlade kolege koje bi zadnjih godinu, dvije prije mirovine stariji liječnici mentorirali. Upravo zato, zadnjih 20 dana jako smo šokirani zaokretom koji je ministar Kujundžić donio očito politički pritisnut”, istaknula je predsjednica KoHOM-a Vikica Krolo.

HUBOL podržao kolege

Povodom prosvjeda Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) objavila je apsolutnu podršku svojim kolegama u izražavanju nezadovoljstva Prijedlogom novog zakona o zdravstvenoj zaštiti.

“Hrvatska udruga bolničkih liječnika javno i nedvojbeno pruža apsolutnu podršku svojim kolegama iz PZZ-a u izražavanju njihovog nezadovoljstva s prijedlogom novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Ovim putem pozivamo sve svoje članove, ali i sve liječnike u RH da se pridruže prosvjedu i jedinstveno nastave zajedničku borbu za opstanak zdravstvenog sustava čiji smo svi ravnopravni članovi”, navodi se u priopćenju.

“Podsjećamo javnost da smo u više navrata izrazili nezadovoljstvo navedenim prijedlogom novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti s aspekta dionika bolničkog sustava koji je u ovom završnom obliku, usuđujemo se reći, čak i unazadio bolnički sustav! Naše nezadovoljstvo izrazili smo brojnim primjedbama sudjelujući u radu radne skupini za izradu navedenog zakona, tijekom kojeg smo dali više konstruktivnih prijedloga, ne samo za unapređenje, nego za spas zdravstvenog sustava, od kojih niti jedan nije ušao u konačni prijedlog zakona. Time ne samo da nam je zdravstvena administracija pokazala kako je ne zanima mišljenje onih koji rade u sustavu i prepoznaju sve njegove manjkavosti nego je ignorirala sve konstruktivne prijedloge za poboljšanje istoga puštajući da se brod koji je krenuo tonuti do kraja potopi! Zadovoljavajući puku formu pozivajući nas da sudjelujemo u stvaranju nacrta Zakona, Ministarstvo zdravstva je izigralo i zanemarilo prvo bolnički, a sada vidimo i sustav primarne zdravstvene zaštite bez srama i objašnjenja”, poručuju iz HUBOL-a.

U Sabor upućen prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Vlada je na današnjoj sjednici u saborsku proceduru uputila Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se, kako je rekao ministar zdravstva Milan Kujundžić, unaprjeđuje primarna zdravstvena zaštita tako da se redefinira status i pozicija doma zdravlja kao nositelja zdravstvene zaštite na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

Kujundžić je istaknuo kako se novim prijedlogom zakona uvodi načelo supsidijarnosti i načelo funkcionalne integracije, jasnije se zakonski određuje način i oblik organizacije djelatnosti primarne razine zdravstvene zaštite (sustav ordinacija), uvodi se primanje u radni odnos još jednog zdravstvenog radnika iste struke u ordinaciji, uvode se usluge specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite, kao i dijela stacionarnih oblika te posebno dežurstvo u djelatnosti obiteljske (opće) medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i dentalne zdravstvene zaštite koje obavljaju domovi zdravlja i privatni zdravstveni radnici koji obavljaju zdravstvenu djelatnost u ordinaciji.

Komentiraj