Liga prvaka od 2024. godine u jednoj skupini s 36 klubova?

Svaki put pred pregovore o idućem ciklusu UEFA klupskih natjecanja (ovaj put 2024.-2027.) pojavi se priča o europskoj Super ligi. Naravno, radi se samo o pritisku bogatih klubova za bolju poziciju u pregovorima. Ovaj su put naišli na malo tvrđi orah, udruženje profesionalnih europskih nogometnih liga uz obranu sustava nameće i priču o ravnomjernijoj raspodjeli novca. Time i oni grade svoju poziciju. UEFA je tu kao medijator te na sastancima pokušava približiti strane i pronaći kompromis.

Još u prosincu prošle godine predsjednik UEFA-e Aleksander  Čeferin je najavio zanimljiv (i iznenađujući) prijedlog, jedna skupina s 36 klubova u kojoj bi se igralo 10 kola koristeći šahovski, „švicarski sustav“. Radi se o sustavu gdje kompjuter određuje iduće kolo, a na osnovu trenutne ljestvice.

Pobjednici iz prvog kola igraju međusobno u drugom, kao i poraženi. I tako redom do posljednjeg kola. Nakon toga, prvih 16 klubova igra završnicu kup sustavom na način (1-16 ; 2-15 …), dok bi 8 klubova na pozicijama 17-24 nastavilo natjecanje u Europskoj ligi.

Ovim sustavom klubovi će dobiti četiri utakmice više, za razliku od prethodnih šest u skupinama. Isto tako, širenjem na 36 klubova u natjecanju po skupini, šire se i ulazne liste. Na način da bi na primjer engleska Premier liga, uz sadašnje četiri pozicije u skupini, dobila još dvije dodatne u kvalifikacijama.

Ali ni to nije sve. Uvodi se i povijesni koeficijent koji je možda najveća prepreka. Premier liga bi uz šest mjesta imala još jedno mjesto za Konferencijsku ligu, i ako bi na to 7. mjesto bio plasiran npr. Manchester United, on bi išao u Ligu prvaka. Povijesni koeficijent se ne bi gledao ukoliko klub nije plasiran na mjesto koje vodi u europska natjecanja.

Ovaj kompromisni prijedlog UEFA-e je već podržalo udruženje profesionalnih nogometnih klubova (ECA), a u narednim danima će biti detaljno predstavljen svim ligama.

Komentiraj