Levčenko: “U vrijeme teških i krvavih borbi, žalosno je vidjeti nesposobnost američkog Kongresa…”

Autor:

NFOTO

Dana 6. prosinca je Dan Oružanih snaga Ukrajine (OSU) – jamca života, sigurnosti i slobode svih građana Ukrajine. Ukrajinci iznimno cijene svoje veterane, iskreno ih podržavaju, vjeruju i pomažu im. OSU je uistinu narodna vojska. Tijekom sveopćeg rata stotine tisuća Ukrajinaca različitih profesija, društvenog statusa, regionalnog i etničkog podrijetla pridružilo se njegovim redovima. Služba u Oružanim snagama je pitanje časti i najprestižnija profesija, navodi Oleksandr Levčenko, bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj, u svojoj analizi za nacional.hr u četvrtak.

Danas, više nego ikad, Ukrajina treba branitelje kako bi zaustavila rusku agresiju. Ukrajinska vojska postala je jedna od najjačih na svijetu, ima jedinstveno iskustvo vođenja modernog rata sa znatno nadmoćnijim protivnikom. U svakodnevnoj borbi s neprijateljem trpi bolne gubitke koji spašavaju ukrajinsku državnost i slobodnu europsku zajednicu.

Rat nije slomio Ukrajince, oni su spremni za borbu i vjeruju u pobjedu, za koje je apsolutno neprihvatljivo odricanje od privremeno okupiranih teritorija. Većina građana Ukrajine čvrsto podržava europsku i euroatlantsku integraciju Ukrajine i neće pristati odustati od izabrane budućnosti zarad imaginarnog mira s Moskvom. Građani Ukrajine odbijaju bilo kakve ustupke agresoru, posebno smanjenje ukrajinske vojske ili uspostavu ruskog kao drugog državnog jezika. Većina Ukrajinaca realno procjenjuje situaciju, shvaćajući da kompromisi, ustupci i popuštanje agresora neće okončati ovaj rat, pa se vodi teška i odlučna borba protiv neprijatelja koji se mora vratiti kući u moskovske močvare i sibirske šume.

Obrambene snage Ukrajine jačaju, stječu neprocjenjivo iskustvo u borbenim operacijama, ovladavaju najnovijim oružjem i opremom. Čak i u uvjetima odgođene potpore i nedovoljne opskrbe oružjem, vojnom opremom i streljivom od strane saveznika. Ukrajinci kreću u protuofenzivu na mnogim linijama bojišnice i postižu određeni napredak u krvavoj borbi. Uspjeh protuofenzive ne mjeri se samo kilometrima napredovanja trupa. Ukrajinski vojnici uspjeli su neprijatelju nanijeti kolosalne gubitke, iscrpiti njegove rezerve, poremetiti logistiku. Tako je, prema podacima Glavnog stožera, tijekom rata uništeno 337 tisuća ruskih vojnika, 324 borbena zrakoplova i isto toliko 324 borbena helikoptera, 5620 tenkova, 10482 borbena oklopna vozila, 8045 topničkih jedinica, 605 sustava protuzračne obrane, 920 sustava za salve paljbu, 22 ratna broda, 10.565 teških transportnih vozila. To je jedan i pol puta više od cijele ruske vojske koja je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače 2022. godine, isključujući mornaricu i zrakoplovstvo.
​ Istodobno su ukrajinske trupe odbile pokušaje ruskih ofenziva u nekoliko smjerova.

Tijekom 2023. obrambene snage otvorile su neprijateljstva na morskoj fronti, nanijele niz bolnih poraza neprijateljskoj floti i osigurale morski “žitni koridor” bez sudjelovanja Rusije, dobile vrlo važan mostobran na lijevoj obali Dnjepra regije Herson, koja se mogla dobiti mnogo ranije da Rusija nije izvršila barbarsko rušenje brane Kahovske hidroelektrane. U vrijeme teških i krvavih borbi, žalosno je vidjeti nesposobnost američkog Kongresa da postigne konsenzus oko cilja za čije je uspješno ostvarenje zainteresiran cijeli demokratski svijet. Nadamo se da će prijedlog zakona o vojnoj i financijskoj pomoći Ukrajini biti ponovno stavljen na glasovanje u bliskoj budućnosti i da će američki Kongres odobriti paket obrambene, proračunske, humanitarne i energetske potpore Ukrajini za 2024. (61,4 milijarde dolara) prije Božića.

Trenutno su SAD najavile pružanje još jednog paketa vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 175 milijuna dolara, koji uključuje streljivo, vozila za vuču i transport vojne opreme, sredstva za zaštitu objekata kritične infrastrukture, rezervne dijelove itd. U obraćanju američkom Kongresu, predsjednik Joe Biden rekao je da ćemo, ako ne zaustavimo Putina u Ukrajini, vidjeti da će se američka vojska morati boriti protiv Rusa. Pobjeda Ukrajine također je pitanje američke nacionalne sigurnosti i globalne stabilnosti općenito. Mnogima se ruski napad na zemlje NATO-a sada čini nemogućim, ali isto tako nemogućim se nekada činio i napad Moskve na Ukrajinu.

Kremlj priprema rusko društvo za rat protiv Zapada, kao što se pripremao za rat s Ukrajinom. Ovo nije ucjena ili blef, ovo je priprema za pravu agresiju. Zapad ne bi trebao podcijeniti ruski vojni potencijal. Rat u Donbasu i Azovskoj regiji je poligon za stjecanje naprednog iskustva, koje vojske Zapada nemaju. Vojna i financijska pomoć Kijevu nije trošenje na Ukrajinu, već ulaganje u mir, sigurnost i očuvanje života europskih građana i NATO vojnika.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.