Svijet
Decoration icon

Rusija

Levčenko: “Premijer Albanije ruskom veleposlaniku – vi zaustavite rat i predsjednik Zelenski neće govoriti. To što ga slušamo, vaša je odgovornost”

Autor:

NFOTO

Bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko u petak je za nacional.hr analizirao rad Vijeća sigurnosti UN-a i Opću skupštinu UN-a.

“Vijeće sigurnosti (VS) stalno je tijelo Ujedinjenih naroda koje je, sukladno članku 24. Povelje UN-a, zaduženo za očuvanje međunarodnog mira i sigurnosti. Samo Vijeće sigurnosti ima pravo donositi odluke koje su obvezujuće za sve članice UN-a. VS ima pravo primijeniti prisilne mjere protiv država koje krše međunarodni mir i sigurnost, odluke Vijeća sigurnosti su obvezujuće za sve države. Uloga predsjednika Vijeća sigurnosti UN-a je utvrđivanje dnevnog reda, glasovanje na sastancima i predstavljanje Vijeća sigurnosti u drugim tijelima UN-a i međunarodnim organizacijama. Tijekom mjeseca rujna Albanija predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a.

Premijer predsjedavajuće Albanije Eddie Rama rekao je prije sjednice Vijeća sigurnosti da nedavno nitko nije mogao zamisliti da će u trećem desetljeću 21. stoljeća doći do katastrofalnog rata, koji je inicirala stalna članica Vijeća sigurnosti, što bi Europu dovelo u opasnost, grubo potkopavajući sve principe UN-a. Tko je mogao zamisliti da neopravdanu, nepravednu, ničim izazvanu vojnu agresiju jedne velike zemlje na novu demokraciju neće odmah i sveopće osuditi svi ovdje okupljeni narodi koji dijele iste ciljeve i načela. Kako razumjeti one koji govore “da, ali” ili pozivaju obje strane na svađu da stvari ne nazivaju pravim imenom, odbijajući to nazvati brutalnom agresijom – jedinim i pravim imenom. Prema njegovim riječima, ovaj agresivni rat trebao bi biti svačija stvar. Ako ne možemo jednoglasno prepoznati i glasno reći tko je agresor, a tko žrtva agresije, to bi bila “uvreda za inteligenciju” Vijeća sigurnosti.

“Borba Ukrajine je borba svih koji žele živjeti u svijetu u kojem su narodi slobodni i ravnopravni, gdje je teritorijalni integritet neosporan i njihovo pravo da žive u svijetu neosporno”, rekao je premijer Albanije. Zloporaba prava veta držala je Vijeće sigurnosti UN-a taocem, paralizirala njegov rad, ali ga nije ušutkala.

Eddie Rama je na početku sjednice Vijeća sigurnosti morao raspravljati s ruskim veleposlanikom o tome zašto je ukrajinski predsjednik govorio prvi. “Moram reći, kad cijela ova lekcija o kršenju pravila u ovoj zgradi dolazi od vas, stvarno je impresivno. Ali budući da ste više puta ponovili da je prekršaj da predsjednik Zelenski govori prije članova Vijeća, imam rješenje za to, ako se slažete. Vi ćete zaustaviti rat, a predsjednik Zelenski neće govoriti. To što ga je ovdje učinilo važnim i zašto je važno da ga prvo čujemo, a onda o tome razgovaramo, vaša je odgovornost, a ne naša”, odgovorio je Edi Rama.

Ukrajinski predsjednik je u svom govoru na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a izjavio da Općoj skupštini UN-a treba dati stvarnu priliku da prevlada veto. Ovo je prvi nužan korak. Pod uvjetom da se dobije dvotrećinska većina, veto zapravo mora biti nadjačan, a takva rezolucija Opće skupštine mora biti obvezujuća za sve države članice. Drugi korak bi bio da Vijeće sigurnosti UN-a mora biti u potpunosti odgovorno nacijama svijeta. Stalni članovi VS trebaju odražavati modernost i pravednost. Treći korak – potreban je sustav prevencije agresije ranim odgovorom na akcije usmjerene protiv teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta država. Teritorijalni integritet – element i Povelje UN-a i Formule mira neraskidivo je povezan s pitanjem čišćenja suverenog teritorija države od okupatora.

Evo primjera konkretnih radnji koje se moraju provesti u Ukrajini kako bi se sigurnosna arhitektura ojačala.

Prvo: potpuno povlačenje svih ruskih trupa i vojnih formacija s cjelokupnog suverenog teritorija Ukrajine unutar međunarodno priznatih granica iz 1991. Drugo: potpuno vraćanje Ukrajini efektivne kontrole nad cijelom državnom granicom i isključivim gospodarskim pojasom u Crnom i Azovskom moru, kao i u Kerčkom tjesnacu.

​Volodimir Zelenski napustio je sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a ubrzo nakon govora. Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov pojavio se gotovo dva sata kasnije. Lavrov je branio pravo Rusije na veto na odluke Vijeća sigurnosti UN-a, a zatim je oštro kritizirao SAD zbog “otvorenog miješanja u unutarnje stvari Ukrajine” od raspada Sovjetskog Saveza.

Na marginama 78. zasjedanja Opće skupštine predsjednik Volodimir Zelenski sastao se s premijerom Edijem Ramom. Šef ukrajinske države visoko je ocijenio doprinos Albanije u suzbijanju široke ruske agresije i izrazio zahvalnost na dosljednom stavu o podršci suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, kao i pružanju praktične pomoći. Predsjednik je izvijestio premijera Albanije o izazovima vezanim uz razminiranje golemih teritorija, nastojanjima da se konsolidira međunarodna potpora ukrajinskoj mirovnoj formuli, te pozvao predstavnika Albanije da se pridruži sljedećem sastanku na razini savjetnika i pripremi za Global Peace Summit, te mu zahvalio što se pridružio zajedničkoj deklaraciji G7 o potpori Ukrajini. Strane su razgovarale o pomoći balkanskih zemalja u obnovi Ukrajine.

Tako je premijer Eddie Rama uspješno održao sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a pod albanskim predsjedanjem. Iznio je prioritete kojima bi Vijeće sigurnosti trebalo posvetiti pozornost tijekom mjeseca rujna: zaustavljanje široke agresije Rusije na Ukrajinu, kao državu utemeljiteljicu UN-a. Za službenu Tiranu nema sumnje tko je započeo krvavi rat u Ukrajini i tko bi trebao snositi odgovornost za njegove tragične posljedice. Pokušaj ruskog veleposlanika da unese kaos na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a naišao je na profesionalan odgovor Eddija Rame, koji se pokazao kao iskusan diplomat i pouzdani jamac poštivanja Povelje UN-a i načela vođenja sjednica Vijeća sigurnosti. U međuvremenu su rezultati sjednice Vijeća sigurnosti UN-a dobili i druge ocjene. Naime, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su na sjednici Vijeća sigurnosti najagresivniji u zaštiti teritorijalne cjelovitosti Ukrajine bili oni koji su najagresivnije rušili teritorijalnu cjelovitost Srbije. Naveo je i da će se u svom govoru na Općoj skupštini UN-a pridržavati načela međunarodnog prava. Aleksandar Vučić je naglasio da će zbog tamošnje situacije Srbija tražiti posebnu sjednicu Vijeća sigurnosti u vezi s Kosovom te da će on osobno prisustvovati ovoj sjednici VS UN-a koja će se, prema planovima Beograda, održati u listopadu pod predsjedanjem Brazila. Čini se da principi rujanskog albanskog predsjedanja Vijećem sigurnosti UN-a ne inspiriraju previše Beograd.

Dok su glavni tajnik UN-a António Guterres, predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a Eddie Rama, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i drugi govornici zahtijevali reformu sustava UN-a i samog Vijeća sigurnosti, ruski ministar vanjskih poslova Lavrov pozvao je na oprez u donošenju promjena i inzistirao na isključivoj uporabi prava veta. Sve članice međunarodne organizacije su to primijetile i za sebe izvukle odgovarajuće zaključke”, napisao je Levčenko.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.