Gabriel Radatović

Legendarna novosadska grupa ‘Atheist Rap’ stiže u Zagreb

Legendarna novosadska punk-rock grupa ‘Atheist Rap’ stiže 26. listopada u Zagreb.

Prvi gosti nove sezone programa ‘Sviraj Stare’ u Vintage Industrialu izvest će pjesme isključivo s prva tri kultna albuma: Maori i crni Gonzales (1993.), Ja Eventualno Bih Ako Njega Eliminišete (1995.) i II liga Zapad (1998.) kojima su se afirmirali i stekli široku publiku.

Osnovani davne 1989. godine i sve do danas glazbeno aktivni, u svibnju su proslavili velikih 29 godina karijere. Mnogim bendovima uzor u punk-rocku, tijekom godina su ostavili značajan trag u polju žanra ponajprije zbog pjesama u kojima su do izražaja dolazili njihov sarkastičan humor i kritički odnos prema vlasti.

Pjesme “Wartburg limuzina“ i “Blu trabant“ s albuma prvijenca plasirale su ih na vrhove skoro svih top lista u bivšoj Jugoslaviji. Od samih početka rada bili su izrazito anti-ratno nastrojeni, a i danas se ustrajno bore protiv mržnje i zaglupljivanja.

Njihove pjesme odlikuje rap lirika poduprta žestokim punk-rock rifovima kombiniranim s rockabilly i ska elementima, a posebno valja istaknuti i kako su na drugom albumu u svoje pjesme fantastično uklopili citate poznatih autora među kojima se ističu oni The Clasha, Soundgardena, EKV-a i KUD Idijota.

Ovi veterani scene i nakon ova tri megauspješna albuma ostali su dosljedni u radu gradeći karijeru bez kompromisa te i dalje predstavljaju svjetlu točku punka koja se upisala u povijest.

Komentiraj