Lea Popinjač, Irena Topić i Marta Živičnjak – tri gracije s tajnama apstrakcije

U galeriji Vladimir Filakovac Centra za kulturu Dubrava u ponedjeljak je otvorena izložba „Tajna skrovišta“ triju zagrebačkih umjetnica, Lee Popinjač, Irene Topić i Marte Živičnjak, koje se ovoga puta predstavljaju kao EDU grupa, sa zajedničkim izlagačkim istupom.

Lea Popinjač (Zagreb, 1981.), slikarica, 1999. upisala je stručni studij modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Godine 2003. završila je studij i radila u struci do 2006. kada je upisala sveučilišni studij likovne kulture na ALU u Zagrebu. Diplomiravši 2012. u klasi prof. Zlatana Vrkljana, zaposlila se kao profesorica likovne umjetnosti u Gornjogradskoj gimnaziji. Godine 2014. započela je vanjsku suradnju s Tekstilno-tehnološkim fakultetom gdje predaje skupinu kolegija iz područja kreiranja tekstila. Od 2010. članica je HDLU-a, a od 2016. umjetničke EDU grupe. Kontinuirano slika, izlaže i sudjeluje u raznim umjetničko-edukativnim aktivnostima.

Irena Topić (Zagreb, 1983.) upisala je 2001. Tekstilno-tehnološki fakultet, gdje je završila stručni studij modnog dizajna. Godine 2007. upisala je ALU u Zagrebu, sveučilišni studij likovne kulture, a 2013. diplomirala je u klasi prof. Ante Rašića (smjer slikarstvo). Godine 2009. upisala je sveučilišni diplomski studij kostimografije na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, koji je završila 2011. Radila je kao asistentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu od 2011. od 2017., gdje je od 2013. godine pohađala doktorski studij Tekstilne znanosti i tehnologije. Godine 2013. postala je članicom HDLU-a. Od 2015. godine članica je neformalne EDU grupe.

Marta Živičnjak (Zagreb, 1987.) završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu 2006., a zatim upisala ALU u Zagrebu, Nastavnički odsjek, gdje je 2012. diplomirala na smjeru slikarstvo u klasi profesora Ante Rašića. Od 2010. članica je HDLU-a. Od 2016. članica je umjetničke EDU grupe s Leom Popinjač i Irenom Topić koja se bavi umjetničko-edukativnim aktivnostima. Veći zajednički projekt vezan uz medijaciju provele su tijekom boravka na rezidencijalnom programu u organizaciji Cite Internationale des Arts u Parizu i HDLU-a u Zagrebu. Izlagala je na nekoliko samostalnih i više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Sve tri slikarice u svojem radu spajaju iskustvo rada u tekstilu, kombinirajući tu taktilnost sa slikarskom tradicijom lirske i kolorističke apstrakcije. Sklonost transponiranim motivima iz prirode također je vidljiva u njihovim radovima, od detalja vegetacije, svjetla na biljkama i cvijeću (Lea Popinjač), motiva krošnji drveća (Irena Topić) do motiva kamena i oblutaka (Marta Živičnjak). Kustosica izložbe Marijana Paula Ferenčić, koja već duže prati rad ovih umjetnica, u predgovoru kataloga izložbe istaknula je da „Lea Popinjač, Irena Topić i Marta Živičnjak svojim različitim senzibilitetima otkrivaju tri različite prirode. One su poetične, razigrane i precizne te svaka na svoj način jednako dosljedne, ustrajne i snažne“. Naime, kod mnogo je umjetnika koji njeguju apstraktni izričaj polazište upravo priroda i njezini svjetlosno-atmosferski fenomeni ili mijene godišnjih doba, posebice kada je riječ o kolorističkoj i lirskoj apstrakciji s tek malo ekspresivnih i gestualnih elemenata. U slikama svih triju umjetnica zamjetna je izvjesna kontemplativno-sinestezijska nota koja ukazuje na to kako se procesi slikanja, odnosno prenošenja predloška iz stvarnog svijeta, zbivaju postupno, u fazama. U kontekstu recentnog domaćeg slikarstva, angažman EDU grupe pokriva zanimljivo i izbalansirano mjesto u korpusu apstraktnog izričaja, upravo s mjerom koja ne teži inačici postapstraktnog ekspresionizma ili minimalizma i primarnog / siromašnog slikarstva. Izložba je otvorena do 7. studenoga 2019. godine.

Komentiraj