Lazzarini: Izrael želi uništiti UN-ovu agenciju za palestinske izbjeglice

Autor:

epa11150214 Destroyed houses during an Israeli military operation in Al Bureije refugee camp, southern Gaza Strip, 13 February 2024. More than 28,300 Palestinians and over 1,300 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it.  EPA/MOHAMMED SABER

EPA/MOHAMMED SABER

Izrael vodi kampanju kojoj je cilj uništiti UNRWA-u, ocijenio je u razgovoru u subotu šef te agencije UN-a za palestinske izbjeglice.

“Trenutno se suočavamo s opsežnom i usklađenom kampanjom koju vodi Izrael, a koja ima za cilj uništiti UNRWA-u“, rekao je Philippe Lazzarini za švicarsku novinsku grupu Tamedia, ocijenivši također da se u tom okviru nalazi i izraelski zahtjev za njegovom ostavkom.

“Riječ je o dugoročnom političkom cilju jer smatraju da će se ukidanjem agencije jednom zauvijek riješiti pitanje statusa palestinskih izbjeglica, a time i pravo na povratak. Ova priča ima mnogo širi politički cilj”, dodao je.

Osnovana 1949. za brigu o palestinskim izbjeglicama nakon Prvog arapsko-izraelskog rata, UNRWA je glavna organizacija za humanitarnu pomoć u Pojasu Gaze koji proživljava ozbiljnu humanitarnu krizu kao posljedicu rata između Izraela i palestinskog pokreta Hamas.

Nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Britaniju, Njemačku i Japan, obustavilo je financiranje UNRWA-e nakon izraelskih optužbi da je UN-ova agencija imala 12 ljudi među svojih 13.000 zaposlenika u Pojasu Gaze koji su bili umiješani u napad Hamasa 7. listopada.

“Pogledajte samo broj akcija koje je Izrael poduzeo protiv UNRWA-e,” rekao je Lazzarini, referirajući se među ostalim na naredbu danu tvrtkama koje posluju u izraelskoj luci Ashdod da “prestanu iskrcavati određene isporuke hrane za UNRWA-u”.

Prema Lazzariniju, više od 150 objekata UNWRA-e je pogođeno od početka rata u Gazi prije više od četiri mjeseca.

Izrael je od Lazzarinija zatražio ostavku nakon što je ustvrdio da je ispod sjedišta agencije u Gazi otkriven jedan od tunela koje koristi palestinski islamistički pokret Hamas.

Lazzarini je objasnio da je tunel 20 metara ispod zemlje, te da UNRWA, kao humanitarna organizacija, nije imala načina da otkrije postojanje objekta na tolikoj dubini.

Kritika Izraela “nije usmjerena na mene osobno nego na cijelu organizaciju. Ovi pozivi na moju ostavku dio su kampanje uništenja UNRWA-e.”

Prema njegovim riječima, oko 438 milijuna dolara, više od polovice prihoda koji se očekuju za 2024., je zamrznuto.

“Ako sve zemlje nastave obustavljati isplate, financiranje UNRWA-e brzo će biti u ozbiljnoj opasnosti”, upozorio je.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Lazzarini: Izrael želi uništiti UN-ovu agenciju za palestinske izbjeglice | NACIONAL.HR – Cro24.NET

prije 2 mjeseca

[…] Izvor: Nacional […]

Marijan

prije 2 mjeseca

URNWA prokleto puno zločina vidi, zato ga Cionisti žele uništiti.