Lavrov: “Zapad bestidno pokapa inicijativu za izvoz žita preko Crnog mora”

Autor:

epa10483129 Russian Foreign Minister Sergei Lavrov attends a meeting with China's director of the Office of the Central Foreign Affairs Commission (not pictured) in Moscow, Russia, 22 February 2023. Wang Yi arrived in Moscow on 21 February, and engaged in negotiations with the Secretary of the Security Council of the Russian Federation Nikolai Patrushev. At this meeting, Wang Yi stressed that Chinese-Russian relations are 'strong as a rock' and 'will stand the test in the changing international situation.' According to Wang Yi, Beijing is ready, together with Moscow, to resolutely defend national interests and promote mutually beneficial cooperation in all areas.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

EPA/ALEXANDER NEMENOV

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je danas zapad da “bestidno pokapa” inicijativu za izvoz žita preko Crnog mora, a američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je Rusiju da obnovi taj sporazum, koji istječe ovaj mjesec.

Rusija opetovano kritizira pristup zapada tom sporazumu, dogovorenom u srpnju prošle godine uz posredovanje Turske i UN-a, tvrdeći da zemlje koje su uvele sankcije Moskvi ne čine dovoljno kako bi ublažile restrikcije na ruski izvoz, osobito gnojiva.

“Zapad bestidno pokapa dobro poznatu humanitarnu inicijativu glavnog tajnika UN-a”, rekao je Lavrov na sastanku ministara vanjskih poslova skupine G20 u New Delhiju, govoreći o inicijativi za izvoz žita, prenijela je agencije RIA-Novosti.

Aktualna faza sporazuma traje do 18. ožujka. Bit će produljen ako nijedna strana ne uloži formalni prigovor.

Rusija je i uoči isteka roka u studenom pojačala kritike sporazuma ne bi li dobila više ustupaka od zapada, ali je naposljetku dopustila da ga se produlji na još 120 dana.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je u srijedu da neće pristati na drugo produljenje sporazuma ako interesi ruskih poljoprivrednika ne budu uzeti u obzir.

Američki državni tajnik Blinken zatražio je u četvrtak na sastanku G20 od Rusije da obnovi sporazum.

“Od najveće je važnosti da se G20 izrazi u prilog produljenja i proširenja Inicijative za žito kako bi se povećala prehrambena sigurnost najranjivijih”, rekao je u New Delhiju Blinken, prenosi AFP.

“Rusija je namjerno i sustavno usporila ritam inspekcija, stvorivši zastoj brodova koji bi sada mogli isporučivati hranu svijetu”, dodao je.

Sporazum je omogućio izvoz oko 20 milijuna tona ukrajinskog žita.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.