Lavrov pozvao SAD da “odustane od neodgovornih planova” u Venezueli

REUTERS/Evgenia Novozhenina

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov pozvao je u nedjelju Sjedinjene Države da “odustanu od svojih neodgovornih planova” vezano uz Venezuelu, u trenutku dok Washington više ne isključuje vojnu intervenciju.

“Pozivamo Amerikance, i sve one koji ih podupiru, da odustanu od svojih neodgovornih planova i djeluju isključivo u okviru međunarodnog prava”, rekao je Lavrov na početku sastanka u Moskvi sa svojim kolegom iz Venezuele, Jorgeom Arreazom.

“Svjedočimo američkoj kampanji bez presedana čiji je cilj srušiti legitimnu vlast u Venezeli”, odnosno predsjednika Nicolasa Madura, optužio je ruski ministar vanjskih poslova.

Arreaza je zahvalio Moskvi za potporu. “Odnosi između Moskve i Caracasa su postali važniji, ne samo za naše dvije zemlje već za čitav svijet”, rekao je svom ruskom kolegi.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da je predsjednik Donald Trump spreman na sve opcije u Venezueli, uključivo, ako bude potrebno, i na vojnu intervenciju.

Maduro je u subotu pozvao oružane snage da budu spremne za slučaj da SAD odluči pokrenuti vojnu ofenzivu na venezuelskom teritoriju.

Arreaza je također rekao da bi Lavrov trebao Pompeu reći na njihovom sastanku u ponedjeljak da se treba otvoriti dijalog o Venezueli.

Oporbeni vođa Juan Guaido, kojeg je pedesetak zemalja priznalo za privremenog predsjednika, u utorak i srijedu potaknuo je velike prosvjede protiv vlade.

Komentiraj